EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Membrii „Iniţiativei euroatlantice” pledează pentru acceptarea cât mai grabnică a Rusiei în OCDE

Forumul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/ şi-a deschis lucrările miercuri (25 mai 2011), la Paris, evenimentul marcând jubileul de 50 de ani al acestei organizaţii.

Membrii „Iniţiativei euroatlantice în domeniul securităţii” au pregătit pentru acest eveniment un articol în care fundamentează acceptarea cât mai grabnică a Rusiei în OCDE, articol publicat în exclusivitate în cotidianul rus Kommersant.

Proiectul „Iniţiativa euroatlantică” /Euro-Atlantic Security Initiative – EASI/ a fost iniţiat în 2010 de Fondul Carnegie şi reuneşte mai mulţi reputaţi politicieni şi experţi din Rusia, SUA şi Europa. Copreşedinţi ai EASI sunt, din partea SUA, fostul senator Samuel Nunn, din partea Europei – fostul adjunct al ministrului de externe al Germaniei, Wolfgang Ischinger, iar din partea Rusiei – fostul ministru de externe Igor Ivanov.

În aceste zile, când OCDE marchează 50 de ani de existenţă, această structură internaţională şi ţările care fac parte din ea trebuie să se decidă şi să-i ofere Rusiei, în viitorul cel mai apropiat, statutul de membru.

Aceasta ar fi o minunată oportunitate atât pentru Rusia, cât şi pentru comunitatea euroatlantică, consideră autorii articolului, amintind de cazul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, ai căror reprezentanţi au declarat în repetate rânduri că OCDE a jucat un rol-cheie în dezvoltarea lor economică şi socială.

Rusia a înaintat cerere de aderare la OCDE în 1996, iar în 2007 ea a fost invitată să demareze procesul de aderare. Desigur, recunosc membrii EASI, aderarea la OCDE nu este un lucru uşor, deoarece ţara-candidat trebuie să-şi aducă legislaţia în conformitate cu sutele de reguli ce funcţionează în această organizaţie sau cel puţin să-şi exprime dorinţa de a face acest lucru. Acest proces trebuie să fie transpus în viaţă în cel mai scurt timp.

Dacă ţările din regiunea euroatlantică intenţionează în mod serios să înfiinţeze o societate „atotcuprinzătoare, bazată pe cooperare şi securitate reciprocă”, a statelor situate „de la Vancouver la Vladivostok”, atunci fundamentul acestei societăţi ar trebui să devină structura OCDE, bazată pe cooperare şi relaţii strânse.

Astăzi, OCDE este ultima dintre iniţiativele de restabilire întreprinse după Al Doilea Război Mondial. Ţările care au format fundamentul OCDE au putut afla că utilitatea reciprocă de pe urma succeselor /dar şi erorilor/ membrilor, sprijinită de un control extern independent asupra calităţii politicii desfăşurate şi de o critică sinceră a neajunsurilor, este un lucru extrem de preţios în vederea îmbunătăţirii situaţiei economice şi a prosperităţii oamenilor în fiecare ţară concretă. Toate acestea sunt necesare Rusiei astăzi.

Potrivit autorilor, potenţialul Federaţiei Ruse în calitate de „locomotivă a economiei globale” este imens şi acest potenţial nu trebuie restricţionat de interese naţionale înguste, care adesea izvorăsc din problemele trecutului îndepărtat, indiferent de emoţiile adânci pe care le-ar provoca ele. În orice caz, acest lucru nu ar trebui să se întâmple atunci când în balanţă este pus parteneriatul economic real, care se extinde asupra Americii de Nord, Europei, Rusiei, Japoniei, Coreii, Australiei şi unei bune părţi a Oceaniei.

Pe de altă parte, aceste perspective nu pot deveni realitate dacă Rusia nu va fi fermă în desfăşurarea reformelor critic necesare. Imensele rezerve de combustibili pe care le deţine Rusia permiteau până acum amânarea diversificării industriei şi serviciilor în scopul unei dezvoltări economice stabile. Însă, reformele nu mai pot fi amânate, atenţionează membrii EASI.

În opinia lor, Rusia are nevoie de o diversificare a economiei, care să se bazeze pe o clasă medie bine dezvoltată, pe un sistem juridic şi al serviciilor de stat bine puse la punct şi în care să te poţi încrede. Liderii ruşi cunosc toate aceste lucruri, însă este posibil ca ei să subaprecieze importanţa statutului de membru în CODE în vederea atingerii scopurilor propuse.

Rezultatele pe care CODE le-a înregistrat în ultimii 50 de ani, în calitate de organizaţie care pune bazele dezvoltării economice şi sociale, demonstrează că Rusia trebuie să devină un membru cu drepturi depline al acestei organizaţii, conchid autorii articolului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata