Mircea Cărtărescu a primit Premiul Festivalului Internaţional Literar de la Vilenica – Slovenia

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul Vilenica în cadrul celei de-a 26 ediţii a Festivalului Internaţional Literar de la Vilenica – Slovenia, informează Ambasada Republicii Slovenia la Bucureşti.

Acest festivalul literar internaţional este organizat anual din 1986 în peştera Vilenica, situată lângă orăşelul Lokev din sud-vestul Sloveniei şi principala atracţie turistică a regiunii, fiind prima peşteră din Europa în care s-au organizat spectacole artistice, încă din secolul XVII.

Cel mai important moment al acestui festival este conferirea Premiului Vilenica pentru Literatură de către Asociaţia Scriitorului din Slovenia, ceremonia având loc de obicei în Sala Plesna din interiorul peşterii.

Premiul se acordă în fiecare an unui autor din Europa Centrală pentru opera sa literară şi eseistică, în anul precedent – 2010 distincţia fiind acordată scriitorului, eseistului şi criticului literar bosniac Dzevad Karahasan.

Poetul, prozatorul şi publicistul Mircea Cărtărescu, născut la 1 iunie 1965 la Bucureşti, este considerat de critici drept cea mai importantă figură a generaţiei optzeciste din literatura română, recunoaşterea internaţională fiind indicată şi prin faptul că este unul dintre cei mai traduşi în limbi străine autori români din ultimele două decenii.

A absolvit în 1980 Facultatea de limba şi literatura română a Universităţii din Bucureşti, iar între 1980 şi 1989 a fost profesor de română la o şcoală generală, apoi funcţionar la Uniunea Scriitorilor şi redactor la revista ‘Caiete critice’. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1999, la Universitatea Bucureşti. În prezent este lector la Facultatea de litere din Bucureşti.

A debutat în 1978, în ‘România literară’. Numeroase din romanele şi poeziile sale au fost premiate: ‘Faruri, vitrine, fotografii’ – premiul Uniunii Scriitorilor pe 1980, ‘Levantul’ – premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990, ‘Dragostea’ – premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ‘Visul’ – premiul Academiei Române pe 1989 (tradusă în franceză şi spaniolă şi nominalizată în Franţa pentru Premiul Medicis, Premiul pentru cea mai bună carte străină şi Premiul Uniunii Latine), ‘Travesti’ – premiul Uniunii Scriitorilor şi premiul ASPRO pe 1994, ‘Orbitor’- Aripa stânga – premiul ASPRO pe 1996 etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.