Mircea Geoană: România trebuie să reia energic procedura de aderare la OCDE

România trebuie să reia energic procedura de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care ne poate ajuta să intrăm în clubul ţărilor dezvoltate, susţine preşedintele Senatului, Mircea Geoană, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi.

Preşedintele Senatului a efectuat, în perioada 24-25 mai, o vizită la Paris, ocazie cu care a participat, la invitaţia preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, la Forumul e-G8, organizat în pregătirea Summitului şefilor de state şi de guverne de la Deauville şi la ceremonia de aniversare a 50 de ani de la înfiinţarea OCDE, eveniment ce a avut loc în cadrul Forumului OCDE de la Paris, se mai arată în comunicatul de presă.

Mircea Geoană a susţinut necesitatea aderării României la OCDE, fixând noul obiectiv naţional al ţării noastre: atingerea statutului de ţară dezvoltată. Preşedintele Senatului a anunţat, totodată, că le va adresa în mod formal câte o scrisoare premierului Emil Boc, ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, prin care va solicita reluarea energică şi susţinută a eforturilor de aderare la OCDE.

”Procesul aderării la OCDE trebuie reluat cu energie şi cu celeritate. Am irosit aproape şapte ani de zile şi nu ne mai putem permite niciun minut în plus de aşteptare. Aderarea la OCDE reprezintă o condiţie necesară şi obligatorie pentru ca apoi să putem trece la următorul pas şi să intrăm în clubul ţărilor dezvoltate, aşa cum au făcut deja vecinii noştri din zonă, Cehia şi Polonia”, a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a mai arătat, în cadrul forumului, importanţa rolului pe care OCDE îl joacă în acest moment, întărind rolul de armonizare şi de coagulare a eforturilor economice şi de continuă dezvoltare.

”Din Pacific până la Atlantic, OCDE este instituţia care poate să armonizeze economiile statelor dezvoltate, iar prin mecanismele sale poate să ajute nu doar ţările membre, ci şi statele-candidate pentru a recupera măcar o parte din decalaje. OCDE, ca instituţie, este expresia economică a Occidentului, astăzi în plin dialog cu modele şi valori alternative a căror emergenţă este provocată de globalizare”, a afirmat Mircea Geoană.

La Forumul OCDE de la Paris a fost lansată strategia ”Green Growth”, iniţiativă ce îşi propune să furnizeze un cadru precis al modului în care statele pot obţine creştere economică şi dezvoltare, prevenind în acelaşi timp degradarea mediului înconjurător şi utilizarea ineficientă a resurselor naturale, se mai arată în comunicatul de presă.

”Dezvoltarea ecologică nu este ceva la modă, nu este următoarea bulă de investiţii ce aşteaptă să se spargă, cum zic unii, este ceea ce trebuie să facem pentru a putea avea dezvoltare adevărată, stabilă, pe termen lung. România are potenţialul şi obligaţia de a nu se mulţumi cu urmărirea şi preluarea altor modele, ci de a veni cu propriile modele în acest sens, modele pe care le poate exporta, apoi, altor state”, mai spune Geoană.

În acelaşi timp, la Forumul OCDE de la Paris a fost lansat ”Indicele de Bunăstare”, instrument ce îşi propune să măsoare bunăstarea şi progresul, se mai spune în comunicat.

”Instrumentul lansat de OCDE este unul foarte util, întrucât cetăţenii au nevoie să-şi poată evalua în mod real situaţia, să o poată compara cu situaţia din anii precedenţi, pentru a putea monitoriza progresul pe care îl fac. Este nevoie de o evaluare mult mai umană decât simpla comparare a Produselor Interne Brute. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de aderarea la OCDE. Putem folosi aceste instrumente pentru a ne îmbunătăţi politicile publice”, a mai spus Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a subliniat şi necesitatea ca România să adere la Convenţia OCDE privind Combaterea Corupţiei, acord la care 38 de state au acceptat deja să ia parte. Cu ocazia Formului aniversar de la Paris, Rusia a aderat la Convenţia privind Combaterea Corupţiei.

”România trebuie să facă eforturi să devină unul dintre statele care aderă la această Convenţie. Acest lucru ar fi atât un instrument intern de disciplină pentru a avansa în războiul nostru intern împotriva corupţiei, cât şi un pas înainte în încercarea de a creşte gradul de transparenţă decizională în alocarea şi cheltuirea banilor publici”, a afirmat Geoană.

De asemenea, OCDE a lansat şi raportul bianual ”Economic Outlook”, document de analiză ce priveşte tendinţele majore şi forţele care modelează previziunile economice pe termen scurt, se mai arată în documentul citat.

La forumul OCDE au mai fost prezenţi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, preşedintele Republicii Chile – Sebastian Pinera, premierul Belgiei – Yves Leterme, premierul Estoniei – Andrus Ansip, premierul Greciei – George Papandreou, premierul Ungariei – Viktor Orban, premierul Japoniei – Naoto Kan, premierul Franţei – Francois Fillon, ministrul Economiei şi Finanţelor din Italia – Giulio Tremonti, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cu ocazia vizitei la Paris, Preşedintele Senatului României a participat şi la Forumul e-G8. Forumul e-G8 s-a axat în principal pe importanţa tehnologiei comunicaţiei ca vector de susţinere şi accelerare a creşterii economice la nivel global şi ca un factor crucial în creşterea transparenţei actelor guvernamentale şi în promovarea bunei guvernări.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.