Oraşul Ruse a devenit garajul românilor

Zeci de români traversează zilnic Dunărea ca să-şi cumpere o maşină din Bulgaria, scrie joi (26 mai 2011) cotidianul sofiot Standart, sub titlul „Oraşul Ruse a devenit garajul românilor”.

„Salut! Mă numesc Ivailo şi cunosc pe cineva care vă poate ajuta” – cu aceste cuvinte spuse în limba română un bărbat îi întâmpină pe români în faţa clădirii poliţiei rutiere din Ruse.

Aproximativ 30 de locuitori ai oraşului trăiesc din afacerile de înmatriculare în Bulgaria a unor vehicule pentru români. Fiecare dintre aceştia are pe numele său zeci de maşini care circulă pe drumurile din România.

Reportajul de joi reprezintă o continuare a unui articol publicat miercuri de acelaşi ziar, în care este vorba despre un locuitor al oraşului Ruse care deţine un record, având înregistrate pe numele său peste 300 de autoturisme. Bulgarul, căruia îi este menţionat doar prenumele, Rosko, nu conduce însă singur toate aceste maşini, ci a delegat acest drept unor români.

De mai mulţi ani, românii cumpără autoturisme la mâna a doua şi le înregistrează în Bulgaria. În acest fel, ei economisesc taxele mari pe care ar trebui să plătească în ţara lor, taxe ce variază între 600 şi 3.000 de euro. În Bulgaria taxele sunt de aproximativ 150 euro.

Chiar dacă are 300 de maşini, Rosko nu se poate compara cu un locuitor al oraşului Vidin, care a înregistrat pe numele său 525 de autoturisme. Proprietarii reali ai vehicolelor sunt români din Calafat şi din întregul judeţ Dolj. Încă cinci bulgari din Vidin au peste 300 de maşini, iar alţi 10 – între 100 şi 200.

Schema este simplă, maşina este înregistrată pe numele unui cetăţean bulgar care, printr-o procură, transferă proprietarului real dreptul de a conduce maşina. Bulgarul pe numele căruia se înregistrează maşina primeşte între 100 şi 250 de euro pentru serviciu.

Sunt şi români care înregistrează societăţi comerciale în Bulgaria doar pentru a putea înmatricula maşini în această ţară. Numărul acestora creşte în fiecare an. În anul 2009 aproximativ 70 la sută din maşinile înmatriculate la Ruse au aparţinut unor români, iar un an mai târziu ponderea lor a crescut cu încă 10 la sută, mai scrie Standart.

Citește și
1 Comentariu
  1. Coco spune

    Din ce stiu eu aici e doar inca o metoda de a fura statul roman. De ce se lasa statul roman furat e alta problema. Eu stiu ca pe linga taxele pe care nu le platesti, ceea ce oricum suna a concurenta nealoiala sau piata distorsionata, mai este si problema reviziei tehnice obligatorii. In Romania trebuie sa o faci pe bune, si te costa destul. In Bulgaria dai spaga sub 50 d euro si s-a rezolvat. Asa mi-a spus unul cu masina de Bulgaria.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.