EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Putin spune că proiectul său de modernizare nu va concura cu cel al lui Medvedev

Premierul rus Vladimir Putin intenţionează să înfiinţeze o Agenţie a iniţiativelor strategice, al cărei consiliu de supraveghere îl va conduce el însuşi, scriu ziarele moscovite de joi (26 mai 2011).

Noua structură are trei direcţii de acţiune: demararea unor noi afaceri, atragerea de tineri profesionişti şi elaborarea unor proiecte sociale. Putin a dat asigurări că proiectul său nu concurează cu fondul Skolkovo, viitorul centru IT al Rusiei, de care se ocupă preşedintele Dmitri Medvedev.

Rossiiskaia Gazeta notează că agenţia ar putea deveni un mediator între mediul de afaceri şi structurile financiare, institutele de dezvoltare, pentru a-i susţine public pe întreprinzători şi ideile acestora.

Vedomosti anunţă că şeful guvernului rus intenţionează să formeze la toamnă o reţea regională a agenţiei, care se va ocupa de selectarea proiectelor. Putin însuşi va conduce consiliul de supraveghere al noii structuri, în componenţa căruia vor mai intra reprezentanţi ai mediului de afaceri, lideri regionali, ministrul economiei, directorul general al agenţiei.

Putin a spus că proiectul său nu trebuie comparat cu cel „medvedian”, Skolkovo, şi că nu trebuie căutat vreun substrat politic, făcând aluzie la alegerile din 2012, relatează RBK-daily. „Nimeni nu atacă şi nici nu intenţionează să atace. Skolkovo este un proiect foarte bun, modern, va aduna persoane interesante pe o platformă bine dotată. Aici este vorba de lucru în reţea. Cele două se vor completa reciproc într-o manieră armonioasă”, a punctat Vladimir Putin.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar putea suferi schimbări majore în decembrie, titrează Nezavisimaia Gazeta. Serghei Mironov şi-a luat rămas bun de la Consiliul Federaţiei (Senat), după ce a fost revocat din postul de preşedinte al acestui for. Liderul partidului „Rusia justă” va deveni deputat.

Pe de altă parte, noul lider al „Cauzei drepte”, miliardarul Mihail Prohorov, a promis să schimbe denumirea acestei formaţiuni. Experţii remarcă o conexiune în evoluţia celor două partide.

Dinamica pozitivă a „Cauzei drepte” şi cea negativă a „Rusiei Juste”, aliată la început cu partidul de guvernare al lui Putin, „Rusia unită”, constituie startul unor transformări în spaţiul politic al Rusiei. Expertul Centrului Carnegie, Aleksei Malaşenko, nu exclude posibilitatea, – „fantastică deocamdată” – ca Putin să devină preşedinte după prezidenţialele din 2012, iar liderul formaţiunii de dreapta ce va fi intrat în Duma de Stat după parlamentarele din decembrie – Mihail Prohorov – să fie numit prim-ministru.

Rusia şi Uniunea Europeană au convenit un plan de eliminare a vizelor, scrie Kommersant în pagina de politică externă. Documentul nu va fi însă semnat la Summitul Rusia-UF ce va avea loc la începutul lunii iunie la Nijni Novgorod (nord-est), întrucât el trebuie aprobat de toate statele UF, procedură ce nu poate lua mai puţin de o lună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata