România a absorbit fonduri europene de mediu de 120 milioane euro, la proiecte aprobate de 5,3 miliarde de euro

România a absorbit fonduri europene de mediu de numai 120 de milioane de euro, până în prezent, deşi proiectele aprobate pentru finanţare depăşesc 5,3 miliarde de euro, a declarat joi, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

„Putem spune că avem contracte şi proiecte aprobate de 5,3 miliarde de euro, în momentul de faţă. Suntem primii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte proiectele majore aprobate, însă nu stăm la fel de bine şi la capitolul absorbţia fondurilor. Avem doar 120 de milioane de euro absorbite.

Greul începe când se semnează contractul, când mare parte din responsabilitate se transferă beneficiarilor, adică autorităţilor locale, consiliilor judeţene. Există pentru judeţul Timiş proiecte mari finanţate prin POS Mediu, pentru alimentare cu apă şi termoficare, iar în ceea ce priveşte domeniul deşeurilor, se va semna probabil în luna iulie, un proiect pentru realizarea unui sistem integrat pentru managementul deşeurilor din acest judeţ.

Ştiu că aici s-au demarat deja şi sunt aproape terminate lucrările pentru depozitul nou de la Ghizela”, a arătat ministrul Mediului, care s-a aflat joi într-o vizită oficială în judeţul Timiş unde a participat la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu.

Ministrul a subliniat faptul că în luna aprilie au fost absorbite prin POS Mediu 6 milioane de euro, iar în luna mai 3,5 milioane de euro, exprimându-şi nemulţumirea pentru gradul de absorbţie atât de mic, într-o astfel de perioadă.

„Îmi este greu să înţeleg că acum, când nu mai e zăpadă, e vreme frumoasă, avem în aprilie o absorbţie de 6 milioane de euro, iar în mai de 3,5 milioane de euro. Pot să spun că am avut unele lacune legislative în ceea ce priveşte Legea achiziţiilor publice, dar le-am reparat în mare parte, iar lucrurile ar trebui să meargă mai bine”, a spus László Borbely.

Printre problemele enumerate de ministrul Mediului şi Pădurilor în procesul de absorbţie a fondurilor europene au fost „proiectele prost făcute”, care trebuie modificate pe parcursul derulării contractelor. Cred că principala problemă e la proiecte prost făcute. Când dăm drumul la lucrări constatăm că trebuie să schimbăm unele lucruri, chiar dacă s-au dat bani mulţi la consultanţi”, a precizat László Borbely.

În ceea ce priveşte proiectele Administraţiei Fondului pentru Mediu, oficialul MMP a subliniat faptul că instituţia are multe programe de succes. „Dintre acestea subliniez programul Rabla, şi vreau să anunţ acum, în premieră, suplimentarea cu încă cu 60.000 tichete, deoarece primul lot a fost deja epuizat”, a menţionat Borbely.

Potrivit sursei citate, programul Casa Verde pentru persoane fizice va demara la 1 iunie, numai anul trecut fiind depuse 18.300 cereri. De asemenea, în luna iulie, MMP va porni programul pentru piste de biciclişti, în cadrul căruia vor fi finanţate atât comunele, cât şi oraşele.

„În cazul comunelor, finanţarea e de până la un milion de lei iar la oraşe de până la 2,5 milioane de lei. Programul va fi finanţat în proporţie de 90% din fondul de mediu şi 10% de autorităţile locale.

Sunt programe importante care contribuie la îndeplinirea obligaţiilor care ne revin ca stat membru al UE. Conform Cartei Albe a Transporturilor, până 2030 jumătate din parcul auto trebuie sa fie electric sau hybrid, iar până în 2050 trebuie eliminate total din circulaţia urbană maşinile conventionale”, a menţionat ministrul László Borbély.

În ceea ce priveşte nivelul de poluare, şeful de la Mediu a subliniat faptul că „Timişoara trebuie să prezinte un plan de măsuri pentru reducerea poluării din oraş şi să dovedească că poate reduce acest nivel, şi astfel să răspundem Comisiei Europene referitor la acest proiect”.

Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a vizitat Staţia de sortare a deşeurilor, unde a avut loc lansarea ediţiei din aceast an a concursului Capitala Verde a României, proiect care se desfăşoară în parteneriat cu MMP şi care face parte din programul de responsabilitate socială Umbrela Verde lansat de Tuborg.

Cu această ocazie a fost anunţată oficial, înscrierea municipiului Timişoara în competiţia din acest an. László Borbély s-a aflat joi într-o vizită oficială în judeţul Timiş unde a participat la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu”

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.