Tacticile alarmiste la care recurge dreapta lui Berlusconi la Milano nu au priză la electorat

După ce coaliţia de centru-dreapta a premierului Silvio Berlusconi a pierdut primul tur de scrutin al alegerilor pentru primarul oraşului Milano, în urmă cu o săptămână, în centrul comercial şi financiar al Italiei au fost amplasate afişe care le-au introdus alegătorilor un nou cuvânt: „Zingaropoli”, sau „Oraşul ţiganilor”.

Se pare însă că tacticile la care recurge dreapta nu au priză la electorat, notează Financial Times /FT/ în ediţia de miercuri (25 mai 2011).

Afişele avertizează că acesta este lucrul care îi aşteaptă pe milanezi dacă centrul-stânga câştigă controlul în al doilea tur de scrutin ce are loc în acest weekend.

Retorica anti-imigranţi şi atacurile la persoană au dominat dezbaterile politice de la Milano, cel mai bogat oraş al Italiei, în contextul în care Berlusconi încearcă să păstreze controlul asupra alegătorilor din această zonă vitală în care el şi-a construit cariera comercială şi politică.

Alături de afişele care ameninţă cu un aflux de „ţigani” în cazul în care centrul-stânga va câştiga alegerile, politicienii de centru-dreapta au atacat, de asemenea, şi aprobarea de către opoziţie a construirii „celei mai mari moschei din Europa” la Milano. Il Giornale, cotidianul deţinut de familia lui Berlusconi, a scris miercuri pe prima pagină că „Islamul va avansa asupra catedralei din Milano”, în cazul în care opoziţia va prelua puterea.

În cadrul unei întâlniri cu susţinătorii săi, Berlusconi a declarat miercuri ca ar fi o „nebunie curată” să piardă Milano, care în timpurile moderne a devenit un barometru al schimbării politice în ţară.

Pentru prima dată în 20 de ani centrul-dreapta nu a reuşit să câştige fotoliul de primar din primul tur de scrutin, fiind obligat să meargă în al doilea tur. Candidatul său, Letizia Moratti, a fost depăşită cu şapte procente de Giuliano Pisapia, un avocat de stânga.

Sondajele de la Milano arată că primul tur al alegerilor a arătat dezamăgirea alegătorilor faţă de eşecul lui Berlusconi de a realiza reformele economice la nivel naţional, nemulţumirea locală faţă de Moratti pentru infrastructura slabă şi creşterea traficului şi a smogului, precum şi îngrijorările privind costurile în spirală ale Expo 2015, expoziţia ce va avea loc în acest oraş.

Categoriile profesionale din Milano, dintre care mulţi au reprezentat baza electoratului lui Berlusconi, nu au agreat deloc atacurile premierului asupra sistemului judiciar, văzând în acestea un afront adus statului de drept. Nemulţumirea lor s-a coagulat în jurul figurii lui Pisapia, binecunoscut în cercurile profesionale din Milano, în calitate de fost avocat al familiei unui protestatar anti-globalizare italian ucis de poliţie la Genova, în 2001 – unul dintre momentele definitorii ale guvernării Berlusconi anterioare.

Centrul-dreapta l-a atacat pe Pisapia, care a făcut campanie pe probleme de mândrie civică şi sprijin comunitar, pentru presupusa sa conexiune din tinereţe cu extrema-stângă din Italia, susţinând că el va fi permisiv în materie de lege şi ordine. Pisapia a răspuns miercuri la atacuri, spunând că are în vedere o acţiune în justiţie pentru defăimare.

Cu toate acestea, deşi temerile privind extrema-stângă sunt încă larg răspândite după terorismul cu care s-a confruntat Italia în perioada postbelică, exista indicii că tacticile dreptei nu au priză nici chiar în rândul alegătorilor din Milano mai conservatori prin tradiţie.

Cardinalul Dionigi Tettamanzi, arhiepiscopul de Milano şi una din figurile cele mai puternice ale Bisericii Romano-Catolice, a contestat afirmaţiile dreptei privind o „invazie a ţiganilor”.

Într-o declaraţie cu reverberaţii în restul Italiei, relevă FT, Tettamanzi a afirmat: „Mesajul care vine de la Milano este un mesaj de speranţă pentru ţară şi de renaştere a multor lucruri măreţe şi este pozitiv faptul că acestea îşi găsesc exprimarea. „Şi eu voi merge la vot”, a adăugat demnitarul catolic.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.