Ucraina-Rusia: Decizia privind formula de calcul a preţului la gaz a fost amânată pentru iunie

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a desfăşurat săptămâna aceasta o vizită la Kiev.

Nu sunt cunoscute amănunte ale întrevederii sale cu liderii ucraineni, dar surse apropiate negocierilor au declarat pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta că cele două părţi au făcut din nou schimb de opinii, abţinându-se de la tonul ultimativ al pretenţiilor reciproce.

Decizia finală în problema gazului a fost amânată pentru finele lui iunie, când este planificată o întrevedere între preşedinţii Viktor Ianukovici şi Dmitri Medvedev.

Ucraina îi solicită conducerii Gazprom să scadă cu 100 de dolari baza formulei de calcul, care în 2009 fusese fixată la nivelul de 450 de dolari pe mia de metri cubi, să înlocuiască punctele de referinţă ale acestei formule /de exemplu, în locul preţul la motorină să fie luat drept reper cel la cărbune/, să ia în calcul practica unei reduceri sezoniere /în timpul verii/, existentă în ţările europene, şi să lege formula de calcul de volumul de gaz cumpărat.

Potrivit sursei de informaţie a ziarului rus, Ianukovici i-ar fi propus lui Miller să analizeze toate aceste propuneri „în spiritul parteneriatului”. La rândul său, preşedintele Gazprom s-a declarat dispus că discute „tendinţele care se conturează pe piaţă”.

Potrivit directorului Institutului pentru studii energetice, Dmitri Marunici, partea rusă tărăgănează intenţionat negocierile, iar fără o decizie în ceea ce priveşte ralierea Ucrainei la Uniunea Vamală conducerea Gazprom nu va face concesii.

„Ruşii conştientizează că, pe măsură ce se apropie sezonul rece, Kievul va deveni mai maleabiľ, a declarat expertul, subliniind că şi actualul preţ, de aproape 300 de dolari pe mia de metri cubi, creează probleme serioase atât pentru consumatori, cât şi pentru compania naţională a Ucrainei „Naftogaz”, guvernul fiind obligat să o subvenţioneze, majorând astfel deficitul bugetar.

De altfel, miercurea aceasta guvernul ucrainean şi-a declarat intenţia de a finanţa proiectele pentru extracţia de gaz pe teritoriul ţării. De asemenea, a fost luată decizia privind majorarea fondului statutar al Naftogaz cu circa 435 milioane de dolari, prin intermediul emiterii de obligaţiuni pentru împrumut intern.

Mulţi experţi sunt de părere că, mai devreme sau mai târziu, pentru a finaliza cu succes negocierile cu Gazprom, partea ucraineană va trebui să accepte fuzionarea dintre Naftogaz şi compania rusă.

Cu toate acestea, surse de informaţie apropiate negocierilor afirmă că poziţia puterii ucrainene a rămas neschimbată: compania naţională, precum şi infrastructura strategică de transport aflată în administrarea sa, va rămâne în proprietatea statului.

Potrivit expertului în probleme energetice Valentin Zemlianski, problema gazului din relaţiile ruso-ucrainene ar putea fi soluţionată la sfârşitul lui iunie, la nivelul şefilor de stat. În opinia lui Zemlianski, atenţionarea lui Dmitri Medvedev privind necesitatea ca Ucraina să-şi aleagă în mod corect vectorul integrării pe plan extern nu constituie o ameninţare la adresa negocierilor privind livrările de gaz.

Expertul este de părere că nu doar Ucraina, ci şi Rusia este interesată în soluţionarea acestei probleme. „Problema gazului frânează numeroase alte proiecte, asupra cărora cele două părţi conveniseră cu un an în urmă: este vorba şi de construcţia de nave maritime şi avioane, şi de energetica nucleară, şi de o serie de alte domenii, care nu sunt legate în mod direct de livrările de gaz”, declară Zemlianski.

Expertul afirmă că în actuala etapă de negocieri, părţile nici nu au încercat să rezolve probleme concrete, ci doar au convenit asupra conlucrării în vederea găsirii unei ieşiri din situaţie.

Potrivit ministrului energeticii al Ucrainei, Iuri Boiko, preşedintele Gazprom va desfăşura o nouă vizită la Kiev, marţea viitoare, în vederea continuării dialogului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.