Victor Ponta: Creştere economică, dezvoltare şi locuri de muncă – priorităţile USL

Creşterea economică, dezvoltarea şi crearea de locuri de muncă reprezintă priorităţile Uniunii Social Liberale, a declarat, vineri, preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, în cadrul conferinţei de prezentare a viziunii economice a USL.

Potrivit acestuia, modelul USL vizează PIB şi bugete mai mari, investiţii productive, un ritm mediu de creştere de 4% anual, crearea a unui milion de noi locuri de muncă şi un număr de angajaţi cel puţin egal cu numărul de pensionari.

”Statul nu creează locuri de muncă, ci asigură prin mixtul de politici economice aplicate mediul necesar creşterii ocupării în economie. Azi suntem tot în criză, pentru că nu am rezolvat marile dezechilibre ale economiei noastre. Totul trebuie construit în jurul locurilor de muncă”, a subliniat Victor Ponta.

El a spus că reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scăderea fiscalităţii şi încurajarea capitalului naţional, cu accent pe zona industrială, atragerea investiţiilor străine şi absorbţia fondurilor europene reprezintă instrumente de creare a locurilor de muncă.

Potrivit liderului PSD, alte ţinte ale USL sunt transformarea agriculturii şi energiei în priorităţi naţionale, parteneriate comerciale internaţionale eficiente şi sistem fiscal stimulativ, predictibil şi echilibrat, dar şi descentralizarea şi depolitizarea şi transparenţa în folosirea banilor publici şi pedepsirea faptelor de corupţie.

Referindu-se la crearea de noi locuri de muncă, Ponta a spus că programul USL prevede reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, zero taxe pentru angajarea în part time pentru tinerii sub 25 de ani şi persoanele cu vârsta mai mare de 55 de ani, creşterea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună.

El a adus în discuţie şi necesitatea unui sistem fiscal stimulativ, echitabil şi predictibil şi a pledat pentru introducerea unei suprataxări a tranzacţiilor speculative şi alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat.

Victor Ponta a spus că pentru stimularea sectorului privat este necesară plata integrală a arieratelor către acesta, aplicarea unui tratament egal între stat şi contribuabil, scutirea de impozitare pe o perioadă de cinci ani a dividendelor reinvestite şi păstrarea opţiunii plăţii de 16% impozit pe profit sau 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi.

Tot pentru stimularea sectorului privat, a adăugat preşedintele PSD, programul prevede înfiinţarea unei agenţii pentru programele naţionale de investiţii străine, atragerea de investiţii din ţările emergente, precum şi realizarea unor parteneriate comerciale cu ţări din zona BRIC, acordarea cardului de credit pentru IMM-uri, capitalizarea fondului de garantare pentru acestea şi capitalizarea CEC şi EXIMBANK.

Conform, liderului PSD programul mai prevede pentru realizarea disciplinei în finanţele publice a unui pact naţional pentru deficit bugetar, auditarea strictă a alocării şi utilizării banilor publici prin programul PNDI, program prin ”care patru miliarde de euro se risipesc în scopuri politice”, raportarea şi urmărirea tuturor contractelor publice cu valoare mai mare de 100.000 de euro.

Programul economic al USL prevede restructurarea instituţiilor de control fiscal şi înfiinţarea unui consiliu de supraveghere şi audit format din experţi internaţionali, adaptarea legislaţiei care să stimuleze utilizarea tranzacţiilor electronice.

Pentru realizarea unui aparat public eficient programul prevede desfiinţarea celor 6.000 de posturi numite politic în 2009 şi 2010, deblocarea posturilor din învăţământ şi sănătate, plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, management privat la companiile de stat din domenii strategice.

Preşedintele PSD a completat că programul economic ia în discuţie şi problema fondurilor europene şi a menţionat că este nevoie de o autoritate unică pentru fonduri europene, negocierea viitoarelor fonduri europene destinate României, crearea de parteneriate public-privat şi revenirea la sistemul de salarizare specială a angajaţilor din sistem.

Victor Ponta a adăugat că documentul prevede şi sursele suplimentare de venituri pentru bugetul de stat – combaterea evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării, inclusiv prin audit intern, redevenţele statului, revizuirea sistemului de vânzare a drepturilor de poluare, suprataxarea tranzacţiilor speculative, contractele de performanţă din sistemul public şi a subliniat că obiectivul de creştere a veniturilor bugetare este de la 32% la 38%.

”Este normal să începem cu viziuni economice pentru că totul porneşte de la performanţele sau contraperformanţele economice. Nu este o dogmă ceea ce ne propunem. Vrem să declanşăm ceea ce nu a mai existat în ultimii ani – un dialog real referitor la soluţii. Sunt convins că, după dezbateri, propunerile vor putea fi îmbunătăţite şi cred că printr-un dialog putem să îmbunătăţim aceste idei. Era necesar un punct de pornire.

Nu am niciun fel de teamă că acele idei bune pe care le prezentăm astăzi ar putea fi preluate de actualul Guvern, că ideile ar putea fi preluate de cei care ne guvernează temporar. Ceea ce deplâng este faptul că idei bune, corecte, dacă sunt implementate prost, se pot dovedi în practică ca inaplicabile. (…) Sunt convins că Emil Boc ne va explica că dacă el spune că măreşte salariile şi pensiile este un lucru bun, iar dacă spunem noi este demagogie”, a spus Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.