Arabia Saudită vrea ieftinirea barilului de petrol cu 30%. De ce vrea statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume prăbuşirea cotaţiei

– Arabia Saudită ar vrea ca preţul barilului de petrol să fie de 70-80 de dolari. Motivul este foarte simplu: la acest preţ SUA şi Europa ar încetini punerea în practică a planurilor privind obţinerea energiei din surse regenerabile, după cum explică prinţul Alwaleed bin Talal, unul dintre nepoţii regelui saudit Abdulahh, conform Bloomberg. „Nu vrem ca Vestul să găsească alternative”, a declarat el în cadrul unui interviu acordat CNN, programat să apară în scurt timp, după cum precizează sursa citată.

Ţinând cont că barilul de petrol, cu livrare în luna iulie, este cotat la puţin peste 100 de dolari pe bursa de mărfuri din New York, Arabia Saudită ar fi mulţumită dacă petrolul s-ar ieftini cu până la 30%. Revoltele din Libia, problemele politice din Bahrein şi presiunea speculatorilor sunt motivele pentru care barilul a trecut de cotaţia de 100 de dolari, susţine prinţul saudit, care se află pe locul 26 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 19,6 miliarde de dolari, scrie Gândul.

Oficialii industriei locale a petrolului susţin că variaţia cotaţiei barilului de petrol cu 20 de dolari se traduce într-o variaţie de 50 de bani pe litru la pompele din România. Astfel, la cotaţia barilului pe care şi-o doresc cei care conduc Arabia Saudită, litrul de benzină în România ar trebui să coste cu aproape un leu mai puţin, respectiv în jurul valorii de 4,3-4,5 lei, în cazul sortimentelor de bază.

Loading...
Citește și
loading...
1 Comentariu
  1. vitali spune

    vrea si el…sa faca …politica … monetara …flexibila… P.S. Pretul just motivat al ‘aurului negru’ este de 160 $ , orizontul fiind de 350-450 $ barilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.