Belgradul îşi netezeşte calea spre Uniunea Europeană

Serbia a făcut joi (26 mai 2011) un pas decisiv spre integrarea în Uniunea Europeană. Arestarea lui Ratko Mladic era indispensabilă pentru ca Cei 27 să ia în serios aspiraţiile europene ale Belgradului.

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fülle, a subliniat că ţara balcanică şi-a demonstrat „credibilitatea” în drumul său spre Uniune.

Comisia Europeană va decide, în octombrie, dacă Serbia va fi oficial candidată la aderare, un statut pe care nu l-a obţinut din cauza suspiciunilor de necolaborare cu Tribunalul de la Haga, informează vineri (27 mai 2011) ziarul Las Provincias.

Capturarea lui Mladic va deschide cu siguranţă un nou capitol al relaţiilor dintre UE şi Serbia. Cei 27 cereau de acum doi ani arestarea fostului general sârb ca probă incontestabilă a respectării drepturilor omului şi a voinţei Serbiei de a lăsa în spate cea mai neagră pagină din istoria continentului.

Olanda nu accepta nicio abatere de la această chestiune având în vedere că au fost căştile albastre olandeze cele care protejau Srebrenica atunci când forţele lui Mladic au masacrat 8.000 de musulmani.

„Dacă întrebarea este aceea dacă Serbia este acum mai aproape de UE, răspunsul este un hotărât da”, a rezumat Fülle. Toţi oficialii comunitari s-au exprimat în cuvinte similare, deşi aşteaptă ca Belgradul să-l trimită Tribunalului Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, cu sediu la Haga, pe generalul acuzat de genocid.

„Sperăm să fie predat fără amânare. Cooperarea totală cu justiţia rămâne esenţială în drumul Serbiei spre Uniune”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, aflată întâmplător într-o vizită la Belgrad şi Kosovo. Deşi UE rămâne fermă pe poziţiile sale, Serbia şi-a netezit mult calea spre Uniune. Comisia preconizează să facă în octombrie o recomandare cu privire la procesul său de aderare.

Raportul va trebui să determine dacă Serbia este pregătită să primească statutul de candidat, formula necesară pentru a angaja negocierile privind aderarea. Belgradul este, alături de Albania, Bosnia-Herzegovina şi Kosovo, aspirant „potenţiaľ la Uniune.

Această titulatură obligă ţările să facă un uriaş efort în materie de reforme înainte de a adera la Uniune. Serbia poate spera cu anumit optimism decizia UE din toamnă în urma recompenselor primite în ultimul timp. După arestarea lui Radovan Karadzic în vara lui 2008, expectativele europene ale ţării balcanice au făcut un salt important. Cei 27 au deblocat Acordul de Asociere care rămăsese în aer ca urmare a lipsei de colaborare a Belgradului cu Tribunalului de la Haga.

Acest cadru de relaţii, care intensifica schimburile economice şi comerciale, a fost completat la sfârşitul anului 2009 prin eliminarea vizelor pentru a accede în Spaţiul Schengen.

Posibila desemnare a Serbia drept candidată la aderare nu înseamnă totuşi că i se vor deschide larg uşile Uniunii. Dacă va obţine acest statut, se va situa pe acelaşi nivel cu Croaţia, Islanda, Muntenegru şi Tunisia.

Altfel spus, se va demara un proces de negociere prin care Bruxelles-ul se va asigura că această ţară îndeplineşte standardele democratice şi acceptă normele comunitare. Cei 27 nu oferă o dată concretă pentru încheierea acestor verificări şi vor pune integrarea definitivă pe seama „meritelor” candidatului. Responsabilul extinderii a amintit în acest sens că Belgradul are multe reforme în aşteptare.

UE este în orice caz conştientă că Serbia nu ar fi avansat atât de mult în ultimii ani fără actualul său preşedinte. Boris Tadic, un fost opozant al lui Slobodan Milosevic, şi-a fixat ca obiectiv central la venirea sa la guvernare, în 2004, aderarea ţării la Uniune.

În pofida presiunii forţelor naţionaliste, liderul de centru-stânga se apropie progresiv de visul său. Atitudinea sa constructivă l-a determinat chiar să accepte înfiinţarea unei comisii mixte cu autorităţile din Kosovo pentru a negocia gestionarea actualelor probleme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.