Caii din Pădurea Letea vor rămâne în ferma din Urleasca până în martie 2012

Caii semisălbatici din Pădurea Letea, care au fost declaraţi sănătoşi în urma primelor rezultate ale analizelor venite de la laborator, vor rămâne în ferma din comuna brăileană Urleasca până în martie 2012, deoarece mai trebuie supuşi la cel puţin două testări.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Brăila, Gicu Drăgan, a declarat, luni,că au fost recoltate 52 de probe, dintre care zece au fost declarate pozitive la anemie infecţioasă, ceea ce presupune că respectivii cai trebuie trimişi spre sacrificare în abatoare autorizate.

”S-au recoltat 52 de probe, din care 10 au fost anemopozitive. Aceste animale vor fi extrase şi dirijate către o unitate autorizată sanitar-veterinar pentru sacrificare de cabaline. Celorlalte 42 de cabaline li se vor face cel puţin două testări la interval de trei luni şi, la ultima testare, dacă rezultatele vor fi negative, abia după trei luni vor părăsi această locaţie, cam în jur de 1 martie 2012. Aceasta este procedura pentru anemie infecţioasă”, a declarat Gicu Drăgan.

Caii semisălbatici din Pădurea Letea, care urmau să fie sacrificaţi într-un abator din Sfântu Gheorghe, au fost adoptaţi, săptămâna trecută, de Vier Pfoten.

Caii au fost salvaţi de la moarte sigură pe 21 mai, de un echipaj al Poliţiei Rutiere Ianca, ce a stabilit că, deşi existau documente valabile de transport, provenienţă şi sănătate, animalele prezentau leziuni şi o stare vădită de iritare, nerespectându-se regulile speciale de transport privind hrana şi adăpatul.

Sesizaţi de urgenţă, voluntarii asociaţiilor pentru protecţia animalelor au venit la faţa locului şi au fost nevoiţi să resusciteze o mare parte dintre cai, care se aflau într-o stare avansată de deshidratare, provocată de lipsa de apă şi de faptul că, pe perioada transportului, caii aproape au fost sufocaţi.

La recomandarea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila s-a luat măsura transportării cailor într-o fermă din localitatea Urleasca, loc stabilit de asociaţiile pentru protecţia animalelor, pentru a fi hrăniţi, adăpaţi şi îngrijiţi medical. La ferma de la Urleasca se află în prezent 48 de cabaline luate din Pădurea Letea.

Potrivit IPJ Brăila, poliţiştii Serviciului Ordine Publică au întocmit dosar penal pe numele şoferului care conducea autotrenul în care erau transportaţi caii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ‘rele tratamente aplicate animalelor’, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 205/2004 (modificată) privind protecţia animalelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.