Ce facultate să alegi ca să nu ajungi şomer după absolvire

-Ingineria, IT-ul, vânzările, resursele umane şi consultanţa sunt câteva dintre domeniile în care, conform specialiştilor, vor exista oferte generoase de angajare în anii următori.

Cu o piaţă a muncii încă amorţită, în care singurii care îşi găsesc uşor un serviciu sunt specialiştii IT, este greu de spus ce şanse de angajare vor avea tinerii care încep acum facultatea. Câţiva experţi în resurse umane au încercat să estimeze pentru Evenimentul zilei ce fel de specialişti vor căuta angajatorii peste trei ani.

Nu vă feriţi de profilul real

Domeniul IT, cel mai puţin afectat de criza economică, va prospera în următorii ani. Vlad Posea, coordonator naţional „Stagii pe Bune” spune că piaţa nu va fi saturată în acest domeniu pentru că numărul specialiştilor este mic. „Este un domeniu dificil, iar cei mai mulţi tineri se îndreaptă spre cele mai uşoare, cum ar fi sociologia sau ştiinţele economice„.

Concurenţa înregistrată la facultăţi în ultimii ani a confirmat interesul redus al tinerilor pentru profilul real. Dragoş Gheban, Business Development Manager la Catalyst Solutions, este de părere că, pe măsură ce se va dezvolta economia, ne vom confrunta cu o lipsă acută de absolvenţi ai profilurilor reale.

Bogdana Zincă, consultant resurse umane, estimează că oferta de joburi va fi mare cu precădere în domeniile ce presupun specializări tehnice, dar şi în marketing, vânzări, resurse umane şi consultanţă în diverse domenii.

Mădălina Popescu, manager la Pluri Consultants, este mai rezervată în privinţa şanselor de angajare în următorii ani. „Absolvenţii din 2014 vor da de o piaţă încă rigidă, cu angajatori foarte exigenţi, care îşi vor selecta oamenii dintr-un număr mare de şomeri”. Ea îi sfătuieşte pe tineri să-şi aleagă domeniul de studiu ţinând cont, în primul rând, de ceea ce îi pasionează.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.