Confesiunile lui Jackie Kennedy

Postul american de televiziune ABC va prezenta în septembrie un program în care vor fi difuzate, pentru prima oară, mărturisirile înregistrate pe bandă ale fostei prime doamne, Jacqueline Kennedy, după asasinarea soţului ei.

Jackie Kennedy mereu a păstrat tăcere asupra infidelităţilor soţului, a ceea ce gândea despre preşedinţie, despre viaţa ei la Casa Albă şi despre asasinarea lui JFK, informează vineri (27 mai 2011) ziarul spaniol ABC.

Din motive de prudenţă istorică, desigur, nu pentru că nu ar fi avut chef să se confeseze.

Mărturisirile ei au venit patru luni mai târziu şi au fost înregistrate în secret de istoricul Arthur Schlesinger Jr. Sunt înregistrări de peste 8 ore ale căror pasaje mai importante vor fi transmise de postul american ABC.

Nu se speră la mari dezvăluiri, având în vedere că Jacqueline nu era o Lady Diana dispusă să-şi golească sufletul cu mărturisiri explozive. Interesul este axat asupra cunoaşterii viziunii sale din interior şi a experienţei sale de primă doamnă. Ea a fost cea care a inventat acest rol, idealizând o întreagă perioadă istorică.

Emisiunea, programată pentru septembrie, alături de publicarea înregistrărilor sub formă de carte, face parte din programele jubiliare cu care posturile de televiziune vor marca 50 de ani de la Administraţia Kennedy, care a început la Casa Albă la 20 ianuarie 1961. JFK a murit împuşcat la Dallas doi ani mai târziu, la 22 noiembrie 1963.

Singurul interviu acordat atunci de Jacqueline Kennedy a fost pentru revista Life, în care s-a referit la preşedinţia celor o mie de zile a soţului ei, pe care l-a comparat cu un „Camelot American” în vremuri de speranţă şi optimism.

Cu mai mult calm şi încercând să abordeze mai multe teme a conversat apoi cu Schlesinger. Alături de regele Arthur şi de „cavalerii mesei rotunde”, Schlesinger era primul istoric al curţii.

Deja celebru pentru biografia asupra lui Roosevelt, istoricul avea să scrie şi alte biografii asupra lui JFK şi fratelui său Robert, asasinat în 1968. Înregistrările au fost păstrate de Jacqueline, care în 1968 s-a căsătorit cu Aristotel Onassis. Înainte de moartea sa 1994, ea le-a lăsat fiicei sale Caroline pentru a le publica când va crede că este necesar.

„Este o mare onoare să împart acest privilegiu cu milioane de oameni care i-au admirat pe părinţii mei”, a spus Caroline Kennedy. „Mama mea a luat foarte în serios obligaţia de a păstra şi documenta istoria Administraţiei Kennedy iar aceste interviuri sunt rezultatuľ, a adăugat ea.

Emisiunea ABC va fi difuzată în cadrul programului de reportaje „20/20”. Pasajele alese vor fi comentate de istorici şi de însăşi Caroline Kennedy, avocată care în 2008 s-a văzut tentată să intre în politică, optând pentru un loc în Senat, după care a renunţat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.