Emil Boc doreşte ca prefecţii să se implice în implementarea proiectelor cu fonduri europene

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Băile Felix, în faţa prefecţilor din toată ţară, că este nevoie de trezirea la realitate a autorităţilor locale care au proiecte europene şi nu le implementează la timp.

„Sunteţi oameni care puteţi influenţa în bine mersul acestor lucruri. Nu puteţi da dispoziţii primarilor, ştiu, dar puteţi să cereţi explicaţii, puteţi informa opinia publică cu privire la stadiul derulării diverselor proiecte de pe raza judeţului pe care îl reprezentaţi”, a declarat premierul, referindu-se la absorbţia fondurilor europene.

Emil Boc a precizat că nu sunt probleme cu proiectele contractate, fiind chiar o sumă rezonabilă, în valoare de 12,9 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro, cât este cuantumul până în 2013, dar problema se regăseşte la plăţile către beneficiar, care înseamnă absorbţia efectivă a banilor europeni.

„Aici sunt doar 2,4 miliarde de euro. Şi ce este îngrijorător este că rambursările efective, ce înseamnă lucrări realizate, sunt numai în valoare de 0,9 miliarde de euro, deci sub un miliard de euro.

Iar prefinanţările – care se dau atunci când s-a contractat proiectul, acea finanţare până-n 30% trimisă în cont – sunt de 1,5 miliarde de euro. Adevărata plată către beneficiar este asta, care este foarte scăzută”, a spus premierul.

Boc consideră că este nevoie de accelerare şi de simplificarea birocraţiei acolo unde mai există sau de trezirea la realitate a autorităţilor locale care au proiecte şi nu le implementează la timp.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.