Furtuna magnetică de sâmbătă a durat 9 ore

Furtuna magnetică, care a început sâmbătă dimineaţă, când indicele activităţii geomagnetice Kp a ajuns la 6 (cu o unitate mai mult faţă de valoarea minimă de la care perturbaţiile începe să fie considerate drept furtună) a durat nouă ore, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din SUA, citat luni de RIA Novosti.

Perturbaţii în magnetosfera Pământului – furtuni magnetice – apar sub acţiunea unor fluxuri de plasmă solară, particule încărcate rejectate de pe Soare. Astfel, „lovindu-se de magnetosfera Pământului”, acestea o fac să vibreze, ceea ce poate conduce la perturbaţii în comunicaţiile radio.

Datorită sateliţilor „Stereo” – doi sateliţi ai NASA care monitorizează Soarele din două părţi opuse ale orbitei Pământului – actuala furtună magnetică a fost prevăzută cu mult timp în avans – a indicat, la rândul său, Serghei Gaidaş, şeful Centrului de previziuni meteo în spaţiu şi director al Institutului de magnetism terestru, ionosferă şi propagarea undelor radio din Moscova (IZMIRAN).

Expertul rus a subliniat că există o probabilitate ridicată ca o nouă furtună magnetică să se producă peste 27 de zile, când se va încheia rotaţia Soarelui în jurul axei sale.

Potrivit acestuia, actuala furtună magnetică a fost mai puternică decât cea din august 2010. Precedenta furtună solară a avut loc la începutul lunii mai, dar aceasta a fost destul de slabă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.