Grădina Botanică din Cluj – şi mai fermecătoare cu prilejul Zilelor Municipiului

Peste o mie de clujeni au venit, sâmbătă, la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, atraşi de acest loc minunat al oraşului şi al ţării, dar şi de programul special oferit cu prilejul Zilelor Municipiului.

Specialişti ai instituţiei clujene au oferit vizitatorilor explicaţii despre plantele rare din marile sere şi din aer liber, iar un grup de tineri cercetători de la Facultatea de Biologie a prezentat un studiu despre coloniile de păsări care trăiesc în acest spaţiu privilegiat, atrase de oaza de verdeaţă, apa pârăului care o străbate şi de atmosfera liniştită.

Încă de la începerea programului de vizitare, aproximativ 150 de persoane au venit special pentru întâlnirea cu Laura Inache, masterandă la Facultatea de Biologie, şi colegul său, Alexandru Stermin, biolog doctorand, care au prezentat un studiu despre unele dintre speciile de păsări care locuiesc temporar sau chiar şi-au făcut cuiburi în copacii Grădinii Botanice.

Pregătind întâlnirea din acest sfârşit de săptămână, Alexandru Stermin a împărţit vizitatorilor formulare speciale de monitorizare a păsărilor, pentru ca fiecare dintre ei să fie ornitolog (specialist în studiul păsărilor) pe durata identificării coloniilor de poţigoi, sticleţi, mierle şi cinteze.

Şi o ciocănitoare trăieşte aici „cu familia şi rudele sale”, surpriza fiind însă o pereche de şoimi, care şi-au făcut cuibul într-o zonă protejată şi este acum „la ea acasă”. Într-o vreme, grădina a găzduit şi o numeroasă colonie de bufniţe, cu aproape 200 de exemplare, dar care, la un moment dat, a plecat spre un loc mai apropiat de hrana lor nocturnă.

Alexandru Stermin este un idol al elevilor clujeni. Împreună cu ei şi cu membri ai Asociaţiei Ornitologice Române, biologul construieşte în fiecare primăvară căsuţe şi cuiburi artificiale pentru păsări, atât în Grădina Botanică cât şi în parcuri din oraş.

Publicul a fost numeros la Grădina Botanică şi pentru că, sâmbătă, la Zilele Municipiului, acest paradis vegetal este unul din punctele traseului concursului „Cluj-Napoca Treasure Hunt”, în care competitorii trebuie să descopere valoroase comori arhitecturale, artistice, beletristice şi florale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.