Întâlnirea Medvedev-Obama

Întâlnirea bilaterală a preşedinţilor rus şi american, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, în marja summitului G8 de la Deauville, Franţa, este în atenţia cotidianelor moscovite de vineri (27 mai 2011).

Obama a constatat încheierea procesului de „resetare” a relaţiilor ruso-americane, dar cei doi lideri au decis să amâne rezolvarea problemei sistemului antirachetă, ce îngrijorează Moscova, către 2020. În plus, Occidentul a solicitat Kremlinului să medieze soluţionarea conflictului din Libia.

Occidentul vrea ca Moscova să-l convingă pe Muammar Gaddafi să se predea, titrează Kommersant. Liderul american Barack Obama a afirmat joi, după întâlnirea avută la Deauville cu omologul său rus, că relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au îmbunătăţit în aşa măsură, încât pot fi considerare „resetate”.

În felul acesta, el a marcat sfârşitul procesului cunoscut sub această denumire. Drept confirmare, Washingtonul a decis să anunţe o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţia referitoare la locul aflării teroristului cecen Doku Umarov, iar Kremlinul a venit cu propunerea de a ajuta la soluţionarea conflictului din Libia.

Potrivit cotidianului moscovit, după încercări zadarnice de a înlătura regimul lui Muammar Gaddafi, Occidentul solicită Moscovei să convină cu colonelul condiţiile plecării acestuia, în schimbul lăsării sale în viaţă.

Preşedintele rus a primit o solicitare în acest sens din partea liderilor francez şi american. Dar Kremlinului nu i-a părut realistă propunerea. „I-am întrebat: voi înşivă credeţi că Muammar Gaddafi poate fi convins să renunţe la tot?”, au relatat surse diplomatice citate de Kommersant.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă – un alt subiect abordat de preşedinţii rus şi american – cei doi nu au clarificat în timpul întâlnirii bilaterale perspectivele iniţiativei Rusiei privind abordarea sectorială a sistemului antirachetă.

„Suntem decişi să lucrăm împreună la crearea unei asemenea arhitecturi, care ar corespunde intereselor de securitate ale ambelor părţi”, s-a exprimat vag liderul american, după convorbirile cu Medvedev. Cam în aceiaşi termeni a vorbit şi cu doi ani în urmă, în timpul vizitei sale la Moscova, mai comentează ziarul. Medvedev, la rândul său, a recunoscut că nici măcar bunele sale relaţii cu domnul Obama nu au permis armonizarea poziţiilor în această problemă.

Rossiiskaia Gazeta menţionează că Moscova cere garanţii juridice că sistemul american antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei şi vrea să participe la construirea sistemului. SUA nu sunt gata să ofere garanţii. Tot ce i se propune Rusiei este să creadă Washingtonul pe cuvânt.

Preşedintele şi premierul s-au întrecut la ştiri, titrează Nezavisimaia Gazeta. Dmitri Medvedev a avut o importantă întâlnire, în marja summitului G8 din Franţa, cu preşedintele american Barack Obama. Concomitent, premierul Vladimir Putin lua decizii ce ţin strict de politica internă a Rusiei pe mai multe platforme deodată.

Şi peste tot vorbea despre cel mai importnat aspect, adică despre viitoarea bunăstare a cetăţenilor ruşi, al cărei garant este promovarea unei politici corecte a guvernului. Vizita şefului statului „s-a înecat într-un aflux de informaţii vizându-l pe primul ministru”, comentează publicaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.