EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Italia este a treia ţară din lume unde se efectuează transplanturi de organe reuşite

Un studiu internaţional clasează Italia pe locul trei în lume în clasamentul ţărilor cu cea mai mare medie de pacienţi supravieţuitori unui transplant de organe.

În Europa este depăşită doar de Spania, informează luni cotidianul Corriere della Sera.

Italia se poate mândri cu o medie de 86 de persoane la 100 care au supravieţuit în urma unui transplant de organe interne. Acest lucru a determinat autorităţile de la Bruxelles să propună medicilor italieni să-şi exporte tehnica în ţările Africii de Nord, începând cu Egiptul. Primul proiect european de acest gen se numeşte THEBERA şi priveşte transplantul de ficat.

„Transplantul reprezintă o ramură avansată şi am atins un nivel ridicat de siguranţă”, a confirmat Riccardo Tartaglia, vicepreşedintele Societăţii Italiene pentru Siguranţa şi Calitatea Transplanturilor /SISCT/

Unul dintre instrumentele care au contribuit la obţinerea acestor rezultate excelente a fost crearea unei „check list” a intervenţiei chirurgicale. Lista constă în alcătuirea unui plan de verificări necesare înainte, în timpul şi după operaţie, similară a celei folosită de piloţii de avion. Lista are menirea să reducă accidentele de orice tip.

„La fel se procedează şi în sala de operaţie. Adoptând această metodă simplă, s-a ajuns la o reducere de până la 50% a cazurilor de deces, şi cu până la 30% a complicaţiilor”, a precizat Tartaglia.

O altă metodă inspirată din aviaţie este şi semnalarea voluntară a celui mai mic incident. „Avem datoria să raportăm incidentele, dar mai ales să învăţăm din evoluţiile negative şi să transmitem mai departe”, a afirmat vicepreşedintele SISCT.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata