La Milano, Biserica votează împotriva lui Berlusconi

Preşedintele organizaţiei catolice Caritas de la Milano, preotul Virginio Colmegna, şi-a exprimat public preferinţa pentru candidatul de centru-stânga la primăria oraşului, Giuliano Pisapia, adversarul Letiziei Moratti, exponenta Ligii Nordului susţinută de Silvio Berlusconi.

Intr-un interviu acordat săptămânalului „L’Espresso” şi publicat în ediţia de vineri (27 mai 2011), preotul explică motivele pentru care a ales să nu rămână neutru.

Preotul Colmegna avertizează că oraşul a atins limitele rasismului prin acţiunile întreprinse de administraţia locală sub conducerea actualului primar, Letizia Moratti.

Iniţiativa lui a declanşat polemici în rândul catolicilor, dar şi a susţinătorilor lui Berlusconi. Aceştia din urmă au amintit de angajamentul Bisericii de a nu se implica în politica italiană.

În pofida criticilor, preotul nu şi-a schimbat punctul de vedere. „Lucrez de o viaţă la proiecte care necesită ospitalitate şi generozitate şi aceste teme au nevoie ca de aer de o anumită cultură. Cultura legăturilor şi nu a respingerii”, a precizat preşedintele organizaţiei.

El a observat chiar înaintea campaniei electorale că programul care cere un „ţap ispăşitor” nu este în concordanţă cu politica incluziunii sociale. Prin urmare, ca cetăţean, a simţit nevoia să-l voteze pe Giuliano Pisapia în primul tur de scrutin.

Virginio Colmegna (65 de ani) se ocupă de peste 40 de ani de cazurile sociale care îl înconjoară, de sărăcia în forme vechi şi noi şi de problemele tuturor, în special ale celor izolaţi de societate. În anii ’80 a fost vicepreşedintele Comunităţii naţionale de primire, iar din 1993 se află la conducerea organizaţiei Caritas. Anul acesta este pentru prima dată când ia o atitudine politică publică.

Situaţia de la Milano, care se află pe marginea prăpastiei rasismului, este mai presus de acordurile de neimplicare politică semnate de Biserică. Campania electorală făcută pe expulzarea romilor, pe scandalul construirii unei moschei şi pe libertatea de cult religios l-a determinat pe preotul Colmegna să nu rămână neutru.

Preşedintele organizaţiei Caritas consideră că ieşirile politicienilor care au numit oraşul Milano „ţiganiadă” dacă va continua să ofere servicii romilor, distruge eforturile pe care aceste persoane le-au depus ca să îşi câştige o identitate umană, cu nume şi prenume. În schimb, continuă să li se pună etichete pe care le pot citi zilnic pe afişele electorale.

Sloganuri ca „nu vrem niciun rom” şi „distrugeţi taberele de romi” nu rezolvă problemele. Politicienii ar trebui să se ocupe de felul în care se pot evita astfel de situaţii. „Acest lucru nu se face arătând muşchii, ci prin mediere socială (…), oferind şanse de integrare socială”, a declarat preotul Colmegna.

Prin atitudinea lui, preotul a fost acuzat de nerecunoştinţă faţă de administraţia locală care a subvenţionat diverse proiecte ale organizaţiei. „Am câştigat concursuri şi subvenţii, banii nu au fost daţi din prietenie. Noi i-am criticat şi pe exponenţii de centru-stânga atunci când a fost cazul”, a replicat preşedintele organizaţiei Caritas.

În acelaşi timp, don Colmegna este dispus să recunoască familiile formate din cupluri necăsătorite, unul dintre aspectele care se regăsesc pe programul electoral al lui Giuliano Pisapia. „Este clar că în componenţa unui oraş secular ca Milano sunt multe aspecte de luat în considerare. Trebuie să fim conştienţi că forma de concubinaj face parte din viaţa oamenilor. Putem să fim sau să nu fim de acord, dar este o fărâmă de realitate”, a precizat preotul.

Cu privire la construirea unei moschei promisă de Pisapia, don Virginio Colmegna invită pe toată lumea să asculte predicile Papei Ioan Paul al II-lea despre dialogul cu alte confesiuni religioase.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.