EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Maltezii au votat în referendum pentru legalizarea divorţului

Maltezii au votat în majoritate în favoarea legalizării divorţului în această ţară mică, ultima din Europa unde divorţul este interzis, a anunţat duminică premierul maltez Lawrence Gonzi.

Şeful guvernului, care a făcut o campanie puternică împotriva legalizării divorţului în cadrul referendumului desfăşurat sâmbătă în Malta, a recunoscut înfrângerea partizanilor lui ‘nu’, relatează AFP.

‘Nu este rezultatul pe care eu îl doream, dar voinţa poporului trebuie respectată’, a spus el, adăugând că parlamentul trebuie să elaboreze acum o lege pentru introducerea divorţului.

Referendumul nu a avut de fapt decât o valoare consultativă şi, pentru ca divorţul să fie autorizat, este necesară adoptarea unei legi specifice.

Alegătorii trebuiau să spună dacă ar aproba posibilitatea de a divorţa după o separare de patru ani.

Tabăra lui ‘nu’ a fost susţinută de partidul naţionalist al lui Gonzi şi de Biserica catolică care, fără a face oficial campanie, şi-a făcut simţită în balanţă toată greutatea, în special prin scrisori adresate enoriaşilor.

În Malta, catolicii reprezintă 95% din populaţie şi există aproape o biserică la fiecare kilometru pătrat.

Actualmente, o separare legală este posibilă, dar recăsătorirea este foarte dificilă, deoarece trebuie anulată prima uniune, o procedură lungă (aproximativ opt ani), rar pronunţată de tribunale religioase catolice. Singurele excepţii de la această interdicţie sunt prevăzute pentru maltezii care au obţinut divorţul în străinătate şi pentru cei care s-au căsătorit cu un cetăţean străin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata