Medvedev şi Obama la Deauville: cuvinte calde, întâlnire rece

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său american Barack Obama nu au înregistrat progrese în dificila problemă privind apărarea antirachetă, semnalează presa occidentală de vineri (27 mai 2011).

În timp ce publicaţia franceză Le Figaro caracterizează întâlnirea bilaterală a celor doi lideri, prilejuită de summitul G8 de la Deauville, drept un simbol al „dialogului frumos”, jurnaliştii americani au remarcat „uluitoarea declaraţie” a lui Medvedev, potrivit căreia problema privind apărarea antibalistică va fi rezolvată de părţi către 2020.

Precizând o dată „comică”, Medvedev le-a transmis un semnal americanilor, consideră presa occidentală.

„Eu i-am spus deja prietenului meu Barack că această problemă va fi soluţionată, cel mai probabil, nu acum, ci poate spre 2020”, a spus Dmitri Medvedev.

Canalul Fox News, citat de portalul newsru.com, arată că menţionarea unei date atât de îndepărtate, pe de o parte, a sunat „comic”. Pe de altă parte, trebuie să se ţină cont de faptul că anume în 2020 SUA intenţionează să desfăşoare rachete SM-3 Block IIB pentru respingerea unor potenţiale ameninţări dinspre Orientul Mijlociu.

Întrucât Rusia consideră Block IIB o ameninţare la adresa securităţii Rusiei, această dată a fost o evidentă aluzie că Washingtonul este obligat până atunci să convină asupra cooperării cu Moscova în domeniul apărării antirachetă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Rusia poate să înceapă să pună în aplicare „scenarii mai sumbre” avertizează directorul pentru Rusia şi Eurasia, din cadrul Consiliului naţional de securitate al SUA, Michael Mcfall.

Întâlnirea dintre Obama şi Medvedev a dovedit că neîncrederea se menţine, scrie The Washigton Times, citat de inopressa.ru. În ciuda „dezgheţului” treptat, relaţiile ruso-americane sunt, în continuare, afectate de neîncredere.

„Neînţelegerile profunde se menţin. Se pare că acest lucru se citea din mimica ambilor preşedinţi. După convorbiri, Omaba avea o expresie severă, deşi în celelalte ‘popasuri’ ale turneului său european, el a fost destins şi jovial. Şi Medvedev părea rece. El şi-a ţinut discursul îndepărtându-se oarecum de Obama. Ambii au afirmat că relaţiile lor personale au devenit şi mai bune, dar mimica era în contradicţie cu cele spuse”, se afirmă în articol.

The Wall Street Journal notează că aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului a fost principalul subiect al discuţiei celor doi lideri. Administraţia Obama presupune că Rusia poate reglementa toate problemele rămase (în special îngrijorările Georgiei), pentru a fi primită în OMC. În viziunea SUA, nu există probleme fundamentale care ar determina amânarea aderării Rusiei la OMC pentru 2012.

Corriere della Sera relatează că, după întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Obama a promis să se consulte mai des cu Moscova în problema libiană şi l-a rugat pe Medvedev să ajute la depăşirea situaţiei actuale. Cu alte cuvinte, să-l determine pe Gaddafi să plece.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.