Mihai Ionescu (ANEIR): Gaze ruseşti mai ieftine prin dezvoltarea depozitelor în România

România trebuie să dezvolte depozite de gaze în colaborare cu partea rusă, pe teritoriu românesc, pentru a putea să cumpere gaze naturale la un preţ mai mic din Rusia, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, la un forum economic româno-rus.

„Cu o colaborare în ceea ce priveşte depozitele de gaze avem şanse să cumpărăm gaze mai ieftine din Rusia. E de preferat ca depozitele să fie la noi, în România. Putem realiza investiţiile în comun, dar important este să avem aici aceste depozite”, a afirmat Ionescu.

Preşedintele ANEIR a adăugat că România şi Rusia trebuie să dezvolte relaţiile comerciale directe, să renunţe la intermediari, inclusiv în sectorul gazelor naturale, pentru a obţine preţuri mai bune ale mărfurilor.

„Renunţarea la intermediari în importurile de gaze ruseşti este necesară. Atât timp cât partea rusă şi-a manifestat disponibilitatea să ne exporte direct, iar noi la fel, ştiu că au fost discuţii în acest sens, trebuie să se găsească soluţii care să răspundă la întrebările privind aceste livrări. Sunt lucruri care ţin pe partea financiar-bancară”, a menţionat acesta.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alecsandr Churilin, a subliniat importanţa colaborării economice dintre România şi Rusia.

„Rusia asigură o cantitate importantă de gaze pentru consumul României, nu văd să avem conflicte. Problema este mai extinsă decât relaţiile dintre două ţări. Europa are nevoie de gaze şi discuţiile vizează soluţiile pentru asigurarea consumului continentului, astfel încât să acoperim toată cererea. Acest lucru este important. Avem nevoie de gaze şi, cu cât sunt mai multe conducte de aprovizionare, cu atât mai bine pentru Europa.

South Stream, Nabucco, AGRI trebuie să concureze. Trebuie să avem cât mai multe conducte, să cooperăm. România importă gaze naturale din Rusia prin conductele existente. Dacă se doreşte mai mult, putem creşte calibrul sau putem construi şi altele. Preţul este dictat de condiţiile în care gazul este contractat”, a afirmat Alecsandr Churilin.

Totodată, preşedintele ANEIR a precizat că intermediarii vând mărfuri din România, în Rusia, la preţuri de cinci ori mai mari şi că în trecut au reprezentat un „rău necesar”, la care cele două state trebuie să renunţe pentru a derula relaţii comerciale directe.

„Într-o piaţă modestă, cum este a noastră, relaţia cu intermediarii este aproape obligatorie, atât timp cât din punct de vedere bancar nu sunt rezolvate anumite aspecte. România suferă că nu are în piaţă o bancă rusească. Ar fi utilă, în abordarea relaţiilor comerciale dintre cele două state. Intermediarii sunt un rău necesar. Scumpesc marfa, îşi opresc o cotă mare din profit, atât la export cât şi la import.

Ceea ce vând ei sub brand italian în Rusia sunt mărfuri româneşti pe care noi le putem da la un preţ de cinci ori mai mic. Ei au replicat că rusul nu mai cumpără marfă românească, deoarece acum vrea marfă occidentală. Intermediarii au speculat această foame de Occident, de marfă occidentală.

Cred ca a venit momentul ca în calitate de partener egal, din punct de vedere economic, IMM-urile româneşti să trateze fără intermediul dijmuitorilor cu Rusia, care are 140 milioane locuitori şi peste 80 de regiuni independente. Intermediarii au fost un rău necesar pentru perioada de relansare. A venit momentul să facem afaceri directe cu Rusia”, a spus Mihai Ionescu.

În ceea ce priveşte vânzarea unor pachete de acţiuni de la companiile din energie către Rusia, preşedintele ANEIR a precizat că acestea ar trebui vândute către cei care oferă un preţ mai ridicat.

„Cred că în România anului 2011 nu mai avem preferinţe pe destinaţii geografice. Cine dă cel mai bun preţ cumpără. Nu văd de ce ar fi o barieră politică în privatizările anunţate. Cu cât sunt mai multe firme cu capital rusesc în România, cu atât mai mult vor fi încurajate relaţiile directe şi cu atât vor fi mai puţini intermediari. Polul de decizie se mută în regiunile din Rusia, trebuie să ajungem şi noi la relaţiile directe în teritoriu”, a declarat Ionescu.

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi Rusia a crescut cu 40% în anul 2010 şi s-a cifrat la şase miliarde dolari. În primul trimestru din anul 2011, acestea s-au ridicat la un miliard de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.