Rochia purtată de Kate la întâlnirea cu Barack şi Michelle Obama a fost produsă în România

0 11

Uluitoarea rochie purtată de Ducesa de Cambridge la întâlnirea cu preşedintele american Barack Obama a fost confecţionată de lucrătoare plătite cu doar 99 de pence pe oră, dintr-o suburbie săracă a capitalei României, scrie Daily Mail în ediţia de sâmbătă.

Rochia „Shola” este creaţia casei de modă Reiss, unul dintre brandurile favorite ale lui Kate, şi este comercializată în Marea Britanie la preţul de 175 de lire sterline.

Daily Mail a descoperit însă că rochia de culoarea cămilei a fost produsă cu un cost de sub 15 lire de croitorese, care câştigă semnificativ mai puţin decât salariul mediu al lucrătorilor din industria textilă în această ţară est-europeană.

După ce Kate a purtat rochia la întâlnirea cu Barack şi Michelle Obama, reuşind să o eclipseze pe Prima Doamnă a Americii, cererea pentru „Shola” a explodat. Site-ul firmei s-a blocat, iar modelul s-a epuizat în 24 de ore.

Între timp, pe eBay modelul a fost scos la vânzare la preţul de 600 de lire, iar Tesco pregăteşte o copie a sa care va putea fi achiziţionată pentru 30 de lire.

Vineri, Reiss a anunţat că rochia va fi relansată pe piaţă în cinci – şase săptămâni.

Această strălucire, scrie însă Daily Mail, este departe de condiţiile sumbre de lucru ale celor care au produs rochia la Bucureşti.

Cei 170 de angajaţi ai firmei de îmbrăcăminte Rimcor Ex, care a produs rochia, lucrează într-o fabrică care seamănă cu un bloc industrial, cu gratii la ferestre, ziduri înalte de peste 2 metri şi garduri de metal solid.

Fabrica este situată în imediata apropiere a unei cunoscute comune de romi, devenită anul trecut casa uneia dintre cele mai tinere mame din lume, care avea 10 ani la momentul când a rămas însărcinată cu copilul vărul ei.

Una dintre croitorese a declarat că salariul tipic, de 168 de lire pe lună, pentru lucrătorii din fabrică este peste salariul minim din România.

Pe de altă parte, scrie Daily Mail, potrivit Institutul Naţional de Statistică din România, acest salariu este cu 22 de lire mai mic decât salariul mediu net pentru industria de confecţii din România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007.

O altă lucrătoare a descris condiţiile drept „bune”, însă a adăugat că atelierele sunt supraîncălzite în timpul verii, atunci când temperaturile ajung peste 30 grade Celsius.

Potrivit Daily Mail, nu există nicio sugestie că la Rimcor Ex condiţiile de muncă sunt mai proaste decât cele existente în alte părţi în fosta naţiune comunistă. Pe de altă parte, în timp ce atelierele din Bangladesh şi India sunt acum evitate cu grijă de către firmele atente la aspecte de natură etică, industria textilă s-a mutat în Europa de Est, susţin experţii.

Multe dintre femeile care au intrat pe porţile fabricii în această săptămână abia ştiau cine este soţia prinţului William, şi cu atât mai puţin că ele produceau hainele ducesei, notează publicaţia.

Seara trecută, un purtător de cuvânt al Reiss a declarat că, deşi iniţial au fost create doar 1.000 de rochii „Shola”, alte 600 urmează să fie produse la aceeaşi fabrică Rimcor Ex.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata