Cum se spală banii murdari prin loterie

„Second life” a reciclării este o modalitate invizibilă, aproape perfectă şi din ce în ce mai răspândită de a spăla bani murdari.

Din Brazilia până în Israel, din SUA până în Canada, infractorii care gestionează pariuri ilegale au găsit modalităţi de a exploata jocurile legale pentru a-şi spăla banii cei mai murdari. Cum? Cumpără biletele de loterie norocoase, plătind un mic suprapreţ, şi încasează câştigurile astfel că banii devin liciţi, gata de a fi investiţi, scrie revista L”Espresso în ultimul număr.

În Italia, această piaţă a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu aproape 400%. Câştigurile la jocurile legale, de la cazinouri la agenţiile pentru pariuri la curse de cai, au crescut de la 15,4 miliarde de euro în 2006 la peste 61 miliarde de euro în 2010.

„În contextul crizei economice jocurile de noroc ar trebui să scadă, în schimb, în mod straniu se întâmplă exact contrariul”, a afirmat Ruggiero Razzante, profesor de economie a intermediarilor financiari de la Universitatea din Florenţa şi fondator al asociaţiei italiene de combatere a reciclării banilor /AIRA/. „Este evident că banii vin din alte surse”, a precizat el.

Analiştii cred că această creştere implică bani din economia subterană. Paradoxul este că, deşi decizia de a legaliza jocurile de noroc a fost destinată contracarării reţelei de colectare abuzivă, gestionată de criminalitate, şi umplerii astfel a visteriei statului, măsura s-a transformat în cea mai simplă oportunitate de a spăla bani.

La uşa câştigătorului unui loz poate bate cineva care are nevoie de astfel de servicii şi care plăteşte bine: un şef al Camorrei, un întreprinzător sau chiar un profesionist cu prea mulţi bani la negru, un funcţionar public sau un politician care are o mită de investit. Toţi aceştia sunt în căutarea „biletului de aur” pentru a fi arătat în cazul unor controale fiscale sau investigaţii. Este suficientă uneori o fotocopie a biletului, deoarece jocurile sunt întotdeauna anonime.

Criminalitatea organizată s-a infiltrat în moduri diferite, pe de o parte, prin gestionarea directă a unei părţi dintre cele 14.000 de centre autorizate. Vârful iceberg-ului sunt şefii care reciclează cumpărând sau extorcând bilete câştigătoare.

În 2003, „naşuľ” mafiot din Gioiosa Jonica, provincia Reggio Calabria, Nicola Luca, a pus mana pe un bilet la tragerea 5 +1 de aproape 8,5 milioane de euro, care a fost jucat în tutungeria gestionată de socrul său. A fost nevoie de puţin pentru a-l convinge pe câştigător să-i vândă biletul. Premiul a fost depus în conturi curente special deschise în Lombardia şi Calabria.

În fiecare an, criminalitatea organizată spală în acest fel zeci de milioane de euro, rodul racketului şi traficului cu cocaină. Statul reuşeşte rareori să confişte aceşti bani, deoarece este greu de dovedit în justiţie că imputatul nu a tras cu adevărat biletul norocos.

Ce este mai rău e că criminalitatea s-a perfecţionat: „Am vândut bilete şi la persoane de nebănuit”, a declarat pentru L”Espresso proprietarul unei agenţii de pariuri. Este vorba de profesionişti, constructori, profesori, care aveau nevoie de o justificare pentru veniturile lor nedeclarate.

„Este un canal tot mai utilizat de evazioniştii fiscali, astfel încât să justifice provenienţa câştigurilor ilicite”, a explicat profesorul Razzante, numit consultant al Comisiei parlamentare anti-mafia, care a înfiinţat un comitet special pentru a aborda acest fenomen şi care va prezenta la sfârşitul lunii mai un raport.

„Tot mai multe „gulere albe” se duc să joace, profesionişti, oameni de afaceri, persoane care au câştiguri la negru şi trebuie să parieze o parte din sumă sub toate formele care permit folosirea de numerar”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.