Ungaria şi UDMR ameninţă România cu tensiuni interetnice, dacă nu este eliminată placa lui Nicolae Iorga de la picioarele lui Matei Corvin

[block]1[/block]

– Ministerul ungar de Externe consideră că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe spatiul verde de langa statuia lui Matei Corvin din Cluj – dupa ce a fost eliminata brutal de pe soclul statuii – “generează tensiuni între comunităţile de maghiari şi români”. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, celebrul Oszkar Fuzes (de data asta fara sotie), a exprimat oficial, vineri, preocuparea Ungariei faţă de cazul plăcuţei cu citatul aparţinând lui Iorga, sperând că problema va fi rezolvată curând.

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat şi el preocupat de situaţia tensionată creată prin amplasarea, în 23 mai, a plăcuţei cu un citat din Iorga la baza grupului statuar şi a cerut, ieri, într-o conferinţă de presă, înlăturarea de urgenţă a acesteia, dupa ce capul UDMR, Kelemen Hunor, solicitase, ilegal, “indepartarea neintarziata” a acesteia, scrie Ziaristi Online.

Aceasta atitudine grofeasca a facut mai multe organizatii romanesti sa ceara presedintelui si premierului Romaniei demiterea imediata a lui Hunor din pozitia de Ministru al Culturii anti-nationale, printr-un apel titrat: Asociatiile Noi Romanii si Civic Media ii cer presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc “indepartarea neintarziata” a lui Kelemen Hunor. Cu o nota de amenintare, consulul ungur de provincie sustine acum, nici mai mult nici mai putin, decat enormitatea ca citatul lui Nicolae Iorga “ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu”.

Consulul Ungariei isi deconspira din prostie si complicii la tradare de tara de la Bucuresti, afirmand public că “atitudinea de bunăvoinţă şi deschidere întâlnită la Ministerul de Externe al României nu se manifestă din partea conducătorilor municipiului Cluj-Napoca”. Szilagyi a afirmat că reamplasarea plăcuţei cu citatul din Iorga pe statuie “nu figurează nicăieri în proiectul interguvemental româno-maghiar”, această acţiune intrând “ilegal” în realizarea proiectului respectiv.

Szilagyi Matyas a adăugat că va încerca să aibă zilele următoare o întrevedere cu primarul Sorin Apostu pentru a discuta problema plăcuţei de pe statuia lui Matei Corvin.

Primarul Sorin Apostu a declarat, vineri, presei, că situaţia amplasării plăcuţei pe statuie “trebuie înţeleasă de ambele părţi”. “Ambele părţi trebuie să gândim aşa cum este normal într-un oraş multicultural şi să ne comportăm ca atare”, a spus Apostu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

In continuarea acestei politici agresive antiromanesti, UDMR urmează să ridice, luni, în şedinţa coaliţiei guvernamentale, problema amplasării plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi va trece la reevaluarea colaborării cu PDL la nivelul judeţului Cluj. Toate aceste pentru ca ungurii isi doresc rescrierea istoriei prin obliterarea adevarului legat de regele roman al Ungariei Matei Corvin, reflectat intr-o singura propozitie de marele istoric roman:

«Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.(…)

 

Portalul Ziaristi Online a avertizat inca de la inceputul scandalului asupra modalitatii de nepermis a partidului etnic maghiar din Romania de santajare a partenerului de Coalitie, PDL, pana la extrema in care acesta devine partas la un atentat la istoria nationala, o asasinare orwelliana a gandirii si operei marelui istoric roman Nicolae Iorga.

Conform informatiilor Ziaristi Online, Serviciul Roman de Informatii (SRI), la randul sau, si-a facut datoria si a informat la timp factorii decizionali asupra actelor extremiste ale conducerii UDMR, spirjinita fatis de oficialitatile statului ungar, care profita de detinerea presedintiei Consiliului European, pana la sfarsitul lunii iunie a.c..

Luni, practic, vom asista la deznodamantul acestei batalii, dusa de la nivel simbolic pana la cel informativ si politic, prin santajarea PDL si a Cotrocenilor: va castiga Romania si adevarul istoric sau Ungaria si extremismul antiromanesc?
Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.

În aceeaşi zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunţat că va depune o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca “nu flutura” niciun steag românesc.

Pe 3 aprilie, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi lipsa traducerii în limba română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. sabie grigore spune

    de ce nu se muta statuia la Baia?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.