31 mai – Ziua Mondială fără Tutun

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a susţinut în fiecare an iniţiativa mondială a Zilei Mondiale fără Tutun, se arată într-un comunicat de presă remis luni.

Marcarea acestei zile în fiecare an pe 31 mai constituie un prilej prin care populaţia este atenţionată despre pericolul declanşării mai multor forme de cancer datorate acestui viciu.

În acest an FABC România va distribui peste 20.000 de pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declanşării a mai multe forme de cancer.

Această zi este marcată la nivel naţional în toate oraşele unde FABC are membri, şi anume: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Bistriţa, Cluj, Timişoara, Suceava, Bacău, Giurgiu.
Anul acesta Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.

Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare, în anul 2011, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare etc. Aceleaşi date sumbre arată că mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la sută copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la opt milioane de persoane anual.
Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial.

Oamenii, indiferent de ţară şi de cultură, sunt expuşi la fumul de tutun în fiecare zi, acasă, la locul de muncă, în mijloace de transport public, în baruri, restaurante etc.
S-a estimat că peste 50 la sută dintre copiii din întreaga lume sunt expuşi la fumatul pasiv, mai ales acasă.

Consecinţele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecţiuni respiratorii şi non-respiratorii, dependenţa de nicotină şi riscuri asociate consumului de alte substanţe.

Pe termen lung consecinţele fumatului pasiv în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulţi oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze şi la maturitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata