EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Bacteria ucigaşă se ascunde şi în România

– În pieţele româneşti, s-au strecurat şi roşii spaniole. Până acum o lună, s-au vândut şi castraveţi din aceeaşi ţară.

Până când nu se identifică sursa concretă a bacteriei E.Coli care a speriat Europa, castraveţii, roşiile şi salata sunt tăiate de pe lista de cumpărături a germanilor, cehilor, austriecilor şi ungurilor. Până acum, 14 germani au murit din cauza infecţiei, iar autorităţile investighează traseul bacteriei ucigaşe, scrie EVZ.ro.

În România, pe tarabele din marile pieţe abia dacă vezi câteva grămăjoare de castraveţi. Toţi româneşti şi inofensivi, spun la unison autorităţile, dar şi comercianţii. O posibilă ameninţare ar fi roşiile spaniole.
Dacă salata şi castraveţii sunt de-ai noştri, roşiile sunt în marea lor majoritate din import: din Turcia, Italia, chiar şi Spania. „Eu am roşii din Italia, dar, dacă vreţi din Spania uitaţi aici în spate. Toate lădiţele alea negre cu litere albe sunt cu roşii din Spania”, ne dezvăluie în şoaptă un alt vânzător, arătând cu degetul spre concurenţă.

Legumele pot fi contaminate în orice moment cu E. Coli, de când sunt culese până ajung în farfurie. „Contaminarea se poate produce prin irigaţii, dacă apa e infectată, prin îngrăşământ natural, pe traseul de prelucrare, dacă manipulatorul, purtător fără simptome al bacteriei, pune mâna pe legume, în momentul în care sunt transportate, dacă containerul e contaminat, în magazin, dacă vin în contact cu alte legume contaminate sau angajaţii nu respectă normele de igienă. Pentru a ne proteja, nu este suficient să curăţăm castraveţii de coajă, pentru că şi dacă sunt contaminaţi superficial ne pot îmbolnăvi”, atrage atenţia microbiologul Gabriel Ionescu, directorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata