EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Băncile ruseşti vizează Europa de Est

Băncile ruseşti se orientează să facă achiziţii în estul şi centrul Europei, profitând de slăbiciunea persistentă a unor instituţii occidentale pe fondul crizei financiare, scrie Financial Times (FT) în ediţia de duminică (29 mai 2011).

Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua bancă ca mărime a Rusiei, a declarat într¬un interviu video pentru FT că strategia sa a fost modelată pe creşterea prin achiziţii, urmărită de către bănci cum ar fi Santander şi Citigroup.

„Ne vom dezvolta organic, însă atunci când vom vedea o ocazie bună, vom cumpăra”, a declarat el. „Obiectivul nostru este Rusia în primul rând, iar ţările CSI al doilea”, a adăugat Kostin.

Pe de altă parte, deşi Kostin nu crede că extinderea spre Europa de Vest a fost o idee bună, se ştie că banca numărul unu din Rusia, Sberbank, a luat în considerare oferte în Austria, atrasă în mare măsură de faptul că austriecii deţineau filiale în Europa de Est.

Analiştii sunt de părere că băncile austriece sunt printre cel mai puţin bine capitalizate din Europa, existând riscul ca unele să nu treacă importantele teste de stres de luna viitoare.

Multe dintre băncile din Europa de Est sunt deţinute de băncile-mamă occidentale, care au avut de suferit în contextul crizei financiare.

Sberbank, care şi-a confirmat luna trecută interesul pentru cumpărarea Austria Volksbank International, l-a adus recent pe Alessandro Profumo, fostul şef al UniCredit din Italia, în consiliul său de administraţie, în contextul în care UniCredit este un jucător important în Europa de Est.

În acest moment, Profumo studiază cu atenţie oportunităţile Sberbank în Europa de Est, cu un accent special pe activele din ţările baltice şi Kazahstan, potrivit surselor.
Sberbank doreşte să utilizeze Austria ca o rampă de lansare. La fel ca şi Volksbank, banca rusească a studiat posibilitatea de a face o injecţie de capital în Raiffeisen Bank International – potrivit unei surse care-i cunoaşte planurile – deşi banca austriacă a anunţat ca ar putea „exclude” o astfel de tranzacţie.

Richard Hainsworth, şeful de la RusRating, o agenţie de rating bancar independentă din Rusia, a avertizat însă că orice achiziţie făcută de Sberbank ar putea dura. „Guvernul rus trebuie să aprobe decizia, iar asta va însemna un proces birocratic şi va necesita mult timp”, a adăugat el.

Sberbank şi VTB, unde guvernul rus deţine majoritatea acţiunilor, recunosc faptul că istoria Rusiei face dificilă extinderea în anumite ţări din Europa de Est, în special în Polonia.

Mai multe bănci importante din Polonia sunt astăzi deţinute de instituţii bancare care au avut de suferit în urma crizei, cum ar fi KBC din Belgia, ING din Olanda şi Millennium BCP din Portugalia. În ceea ce priveşte Allied Irish, aceasta a vândut, în urma ordinelor primite de la autorităţile de reglementare, afacerea sa din Polonia către Santander.

Pe de altă parte, băncile din Europa de Est sunt aşteptate să îşi revină rapid în acest an, în condiţiile în care analiştii preconizează o creştere a împrumuturilor de până la 15% şi profitabilitate egală cu cea de dinainte de criză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata