Fermele eoliene: Marea Britanie, „în criză de vânt”

În pofida furtunilor neobişnuite care au afectat unele părţi ale Marii Britanii săptămâna trecută, experţi în probleme climatice avertizează că multe dintre fermele eoliene ale ţării ar putea fi curând în pană de vânt, scrie cotidianul britanic The Telegraph în ediţia de duminică (29 mai 2011).

Potrivit cifrelor guvernului, 13 din ultimele 16 luni au fost mai calme decât în mod normal – în timp ce 2010 a fost „cel mai liniştit” an în materie de vânt din ultimul deceniu.

Meteorologii cred că modificările curenţilor atmosferici din Oceanul Atlantic ar putea schimba modelul de vânturi în următorii 40 de ani, ducând astfel la nealimentarea numărului tot mai mare de turbine eoliene generatoare de energie.

Coaliţia aflată la guvernare a elaborat planuri pentru a deschide mai multe ferme eoliene, în efortul de a satisface obiectivul UF pentru Marea Britanie, de a asigura 15% din energia sa din surse regenerabile, până în 2020. Peste 3.600 de turbine se aşteaptă să fie instalate în ferme eoliene offshore în următorii nouă ani.

Statisticile arată însă că vânturile care suflă peste Insulele Britanice pot slăbi. Anul trecut, viteza vântului a fost în medie de 7,8 noduri (8,9 mile per oră), o scădere cu 20% faţă de 2008 şi cu mult sub media pentru acest secol, care este de 9.1 noduri (10.5 mile per oră).

De obicei, Marea Britanie are ierni calde, umede şi cu vânt, datorită aerului din Caraibe adus aici de curenţii atmosferici din Oceanul Atlantic, un curent de aer rapid. Dar ultimele două ierni au avut temperaturi extrem de scăzute şi au fost remarcabil de liniştite în materie de vânt, deşi ar fi trebuit să fie anotimpurile cu cele mai multe vânturi, în contextul în care presiunea mare a deviat curenţii atmosferici de la poziţia normală.

Meteorologii au constatat că poziţia curenţilor atmosferici a fost influenţată de nivelurile scăzute de activitate ale Soarelui. Se aşteaptă ca acest declin în activitatea solară să continue în următorii 40 de ani, cu consecinţe potenţial grave pentru viabilitatea fermelor eoliene.

„Schimbările în curenţii atmosferici vor modifica modelul de vânturi din Marea Britanie. Acest lucru este o problemă pentru energia eoliană. Este necesar ca fermele eoliene să fe amplasate în locul potriviť”, a declarat profesorul Mike Lockwood de la Universitatea Reading.

„Dacă viteza vântului scade, ne putem aştepta la generarea de mai puţină enregie de la turbine – ceea ce este de la sine înţeles”, a adăugat David Brayshaw, tot de la Departamentului de Meteorologie din cadrul Reading.

Furtunile care au lovit Scoţia săptămâna trecută, cu rafale ale vântului de peste 80 mile pe oră, au fost cele mai rele din luna mai de aproape 50 de ani. Alimentarea cu electricitate a aproximativ 30.000 de case a fost temporar întreruptă iar două persoane au murit.

Prof. Lockwood a precizat că recentele condiţii de vreme extrem de uscată în sud şi umedă în jumătatea de nord a Marii Britanii au fost influenţate de poziţia curenţilor atmosferici. „Curenţii atmosferici se află în partea de nord a Angliei, astfel că avem vreme foarte uscată în sud”, a spus el.

Curenţii atmosferici din Atlantic aduc vreme caldă şi umedă în Marea Britanie şi Europa de sud-vest. Dacă sunt „blocaţi”, ca rezultat al schimbărilor în activitatea solară, aerul rece străbate Marea Britanie din est.

O astfel de perioadă de blocare prelungită a curenţilor atmosferici se crede că a avut loc între 1645 şi 1715, când Marea Britanie a cunoscut o epocă miniglaciară, dar ea generează şi veri caniculare şi uscate.

Lockwood a explicat că activitatea solară a fost extrem de scăzută în această perioadă, precizând că nivelurile actuale ale ei au continuat să scadă. „Am atins un punct ridicat de activitate solară în 1985. Ulterior a fost în declin. Suntem la jumătatea drumului înapoi la niveluri observate în timpul „Maunder Minimum” /o perioadă în care activitatea petelor solare a scăzut semnificativ, n.red/. Probabilitatea este ca acest declin să continue în următorii 40 de ani”, a precizat Lockwood.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.