Italia a semnalat Uniunii Europene atitudinea Maltei faţă de imigranţii aflaţi în pericol pe mareta

Ministrul italian de interne Roberto Maroni a anunţat că Uniunea Europeană a primit un raport despre lipsa de colaborare a Maltei în operaţiunile de salvare a imigranţilor aflaţi în pericol pe mare, cu toată că intră în atribuţiunile autorităţilor malteze, anunţă luni (30 mai 2011) principalele cotidiene italiene.

În acelaşi timp, atenţia presei italiene se îndreaptă la început de săptămână spre afluenţa la urne în mai multe oraşe care îşi aleg primarii şi consilierii locali. Absenţa lui Silvio Berlusconi de la Tribunalul din Milano nu trece neobservată.

Poliţia de coastă italiană a salvat sâmbătă noaptea spre duminică o ambarcaţiune cu 209 de imigranţi la bord, în pofida faptului că barca se afla în apele Maltei, scrie cotidianul Il Messaggero.

Printre pasageri se aflau 16 femei şi patru copii. Aceştia au fost aduşi în portul Lampedusa. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a subliniat că „interesul primar al Italiei este salvarea vieţilor omeneşti, evitând astfel producerea unei tragedii” care a lăsat indiferente autorităţile malteze.

Reprezentatul diplomatic permanent al Italiei la Bruxelles a semnalat cazul comisarului european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom. UE a fost solicitată de către Italia să ceară statelor membre să respecte regulile din zonele SAR /Search and Rescue/ de pe mare şi să se implice în operaţiunile de salvare.

Afluenţă în scădere la urne pentru al doilea tur de scrutin în mai multe oraşe ale Italiei, printre care Milano şi Napoli, anunţă cotidianul Corriere della Sera. Duminică şi luni 6 milioane de italieni au fost chemaţi să îşi aleagă primarii şi consiliile de administraţie ale oraşelor, dar prezenţa la vot în prima zi a fost de 43,51% faţă de 49,67% înregistrată la primul tur de scrutin.

Urnele vor fi deschise luni până la ora 15.00 în 11 oraşe şi şase provincii italieni. Doar la Milano au votat mai multe persoane faţă de primul tur de scrutin. Analiştii politici preconizează că o mai mare afluenţă la vot o avantajează pe candidata din partea Ligii Nordului, Letizia Moratti, susţinută de prim-ministrul Silvio Berlusconi. La Napoli au votat 34,78% faţă de 41,28% la primul tur de scrutin.

Silvio Berlusconi este şi în atenţia cotidianul Il Tempo care subliniază absenţa premierului italian din sala de judecată a Tribunalului de la Milano. Preşedintele Consiliului de miniştri italian se află pentru două zile la Bucureşti pentru a participa la reuniunea bilaterală româno-italiană.

Luni va avea loc o nouă audiere a procesului „Mediatrade” în cadrul căruia Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală, alături de alţi opt angajaţi ai premierului.

Dezbaterile din sala de judecată vor fi susţinute de avocaţii lui Berlusconi, Niccolo Ghedini şi Piero Longo, dar şi de avocatul lui Piersilvio Berlusconi /fiul premierului/, Filippo Dinacci.

Următoarea audiere ar putea fi stabilită după vacanţa de vară a judecătorilor. Dar lista proceselor în care este implicat Silvio Berlusconi va continua cu o nouă audiere a dosarului „Rubygate”, programată pentru marţi. Prim-ministrul italian este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere.

Cotidianul La Repubblica citează solicitarea asociaţiei naţionale de consumatori CODACONS de a stopa importurile de legume din Spania şi Olanda de teama bacteriei E.coli, care provoacă sindromul hemolitic uremic.

Preşedintele asociaţiei, Carlo Rienzi, a cerut autorităţilor sanitare să impună controale stricte şi a recomandat cetăţenilor „să controleze cu atenţie originea alimentelor”. În cazul în care acestea nu au o etichetă, cumpărătorii sunt sfătuiţi să le ocolească.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.