EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

La FMI, codul strict de etică nu se aplică şi oficialilor din conducere

La Fondul Monetar Internaţional /FMI/, există un cod de etică pentru personalul obişnuit şi un alt cod de etică pentru cei 24 de directori executivi care supraveghează această puternică organizaţie internaţională, scrie New York Times în ediţia de duminică (29 mai 2011).

În ultimii patru ani, Fondul a înăsprit sistemele interne de conduită etică pentru cei 2.400 de angajaţi, instituind o linie telefonică pentru reclamaţii, cum ar fi cea privind hărţuirea, publicând detalii despre plângerile depuse într-un raport anual şi împuternicind un consilier pe probleme de etică să urmărească aceste plângeri, soldate anul trecut cu cel puţin o concediere.

Cu toate acestea, membrii consiliului de administraţie al Fondului rămân neafectaţi de aceste controale, în condiţiile în care consilierul de etică, spre exemplu, nu este în măsură să investigheze pe niciunul dintre ei.

Consiliul este responsabil pentru monitorizarea directorilor săi precum şi a directorului general. Consiliul deţine un comitet de etică, alcătuit din cinci persoane, a cărui activitate este confidenţială. De asemenea, singura modalitate prin care board-ul îşi poate disciplina membrii este să scrie o scrisoare de avertizare lor, ţărilor lor de origine, sau grupului de ţări care i-a numit.

„Există o multitudine de controale atunci când este vorba de personal, dar nu şi pentru conducere”, a declarat Katrina Campbell, expert la Global Compliance.

Politica etică a FMI a fost supusă unui control amănunţit în ultimele săptămâni odată cu arestarea fostului său director, Dominique Strauss-Kahn, pe baza acuzaţiilor de agresiune sexuală împotriva unei cameriste dintr-un hotel din New York. Între timp, Strauss-Kahn, care neagă acuzaţiile, a demisionat din funcţia de la FMI.

În 2007, Campbell a realizat un studiu asupra codului etic din cadrul FMI şi a constatat că board-ul nu dispunea de proceduri satisfăcătoare pentru disciplinarea membrilor proprii sau a directorului general, în cazul unor erori de natură etică.

Până acum câţiva ani, poziţia de director general a fost ambiguă în ceea ce priveşte codul de etică căruia i se supune, în condiţiile în care persoana care deţine acest post este atât preşedinte al consiliului executiv cât şi şef al personalului, şi nu este deci clar care cod de conduită i se aplică, a precizat Campbell.

Cu toate acestea, atunci când Strauss-Kahn a fost selectat pentru postul de director al FMI, în noiembrie 2007, în contractul său a fost scris codul de conduită al personalului, deşi, în ultimă instanţă el răspundea în continuare doar în faţa boardului.

În 2008, nu la mult timp după ce Strauss-Kahn îşi preluase postul, Fondul a fost obligat să-l cerceteze pentru o aventură cu una dintre angajate. Pentru acest caz, Fondul a angajat o firmă de avocatură din afară pentru a se ocupa de anchetă, deoarece ofiţerul de etică nu era autorizat să investigheze la acest nivel. Deşi s-a considerat că Strauss-Kahn nu a abuzat de poziţia sa, el a fost admonestat public de board şi şi-a cerut scuze.

De atunci, firma de avocatură, Morgan, Lewis & Bockius, a fost adusă pentru a investiga o serie de alte probleme la Fond, potrivit unei persoane familiarizate cu situaţia, care a solicitat însă anonimatul, deoarece nu este autorizată să vorbească public. Niciuna dintre aceste plângeri nu l-a vizat pe Strauss-Kahn, a declarat această persoană, iar cazurile nu au fost legate de acuzaţii privind unele relaţii sau un comportament greşit de natură sexuală.

În ianuarie 2009, consiliul executiv a adoptat în mod formal procedurile de investigare în cadrul unor aspecte ce ţin de etică: acestea vor fi efectuate de către un consultant extern, care va raporta comitetului de etică.

Actualul consilier de etică al Fondului, Virginia R. Canter, fost avocat asociat la Casa Albă, publică un raport anual care detaliază plângerile personalului. Anul trecut, spre exemplu, Canter a urmărit 30 de acuzaţii de abatere, din care au rezultat 10 acţiuni disciplinare, care au inclus cel puţin o concediere.

Din cauza faptului că FMI este organizaţie internaţională, statutul său juridic este complicat. Deşi are sediul la Washington, nu toate legile din Statele Unite i se aplică. Spre deosebire de personalul Fondului, directorii sunt numiţi de către guvernele ţărilor lor de origine, mai degrabă decât de către Fond şi prin urmare ei nu au o obligaţie de loialitate exclusivă faţă de organizaţie. Acest aspect face să se acorde o importanţă deosebită codurilor interne de conduită etică.

În această lună, normele de etică pentru membrii personalului de nivel inferior au fost înăsprite, făcând dintr-o relaţie personală apropiată cu un subordonat un potenţial conflict de interese ce trebuie raportat. De asemenea, la capitolul updatări mai figurează şi protejarea membrilor personalului faţă de potenţialele represalii atunci când raportează un comportament greşit.

Cu toate acestea, codul de etică al consiliului executiv nu a fost modificat din 2003. În plus, acesta nu menţionează în mod explicit dacă o relaţie personală apropiată cu un membru al personalului reprezintă un potenţial conflict de interese care trebuie să fie raportat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata