Nu există alternativă reală la regimul lui Saakaşvili

Partidele de opoziţie din Georgia sunt prost organizate şi duc lipsă de opinii realiste şi de un fundament ideologic care să permită construirea unei politici coerente a ţării.

Multe dintre aceste partide se bazează doar pe personalitatea liderilor lor şi a apropiaţilor acestora, afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Der Standard, expertul Mathias Huter, analist al biroului de la Tbilisi al Transparency International.

Protestele de la Tbilisi au fost organizate de un singur politician – de fostul preşedinte al parlamentului, Nino Burjanadze, afirmă Huter. „Iniţial, acţiunea de protest urma să fie sprijinită de încă un partid, condus de fostul ministru al apărării Irakli Okuraşvili, acuzat în prezent de corupţie.

Okuraşvili, care locuieşte în Franţa, chiar intenţiona să vină pentru aceasta la Tbilisi, dar s-a răzgândit, evaluând riscurile legate de posibila sa arestare”, relatează analistul.

În prezent, opt partide de opoziţie desfăşoară negocieri cu puterea, pe marginea extrem de necesarei reformări a legislaţiei electorale. Toate aceste partide s-au eschivat de la acţiunea de protest, ele constituind baza opoziţiei cu adevărat democratice din ţară, afirmă Huter.

După cum subliniază expertul, Burjanadze nu se bucură de prea mare popularitate în rândul populaţiei georgiene. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, ea este sprijinită de numai 1% din populaţia ţării. „Georgienii nu au încredere în Burjanadze, din cauza trecutului ei şi a retoricii prea agresive”, precizează analistul.

În acelaşi timp, alegerile regionale de anul trecut au arătat că Mihail Saakaşvili şi a sa Mişcare Naţională sunt sprijiniţi de o mare parte dintre georgieni: pe plan naţional, ei au întrunit 65% din voturi. Din acest motiv, Huter opinează că alegerile parlamentare din 2012 nu vor duce probabil la schimbarea puterii. „Se poate spera doar la o întărire a opoziţiei, care să poată controla mai bine activitatea actualei puteri”, declară expertul pentru publicaţia austriacă.

În opinia analistului austriac, principala problemă a Georgiei o constituie şomajul ridicat /30%/ şi salariile foarte mici. O pătrime din populaţia ţării este nevoită să supravieţuiască din mai puţin de 2 dolari pe zi. Există probleme şi în alte domenii, cum ar fi libertatea de expresie, justiţia, dreptul la proprietate şi cel electoral.

Comentând situaţia din Abhazia şi Osetia de Sud, Mathias Huter declară că „viitorul acestor două teritorii ocupate de Rusia nu mai dictează discursul politic intern din Georgia, însă nici puterea de la Tbilisi, nici georgienii înşişi nu sunt dispuşi să se împace cu independenţa acestor teritorii”. Potrivit celor mai mulţi georgieni, faptul că Rusia continuă să-şi amplifice prezenţa militară în Abhazia şi Osetia de Sud constituie o ameninţare.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.