Obama va trimite ambasador la Moscova un ideolog al „resetării” ruso-americane

SUA vor avea un nou ambasador la Moscova, în persoana directorului pentru relaţia cu Rusia din Consiliul naţional de securitate, Michael McFaul, scriu ziarele moscovite de luni (30 mai 2011).

Publicarea de către Wikileaks a telegramelor secrete trimise de actualul ambasador al Washingtonului, John Beyrle, au afectat situaţia sa în capitala rusă, având în vedere că cea mai mare parte mesajelor cu evaluări negative la adresa liderilor ruşi erau semnate de el însuşi.

Preşedintele american Barack Obama îl schimbă pe ambasadorul SUA la Moscova, notează Kommersant. El îl va numi în acest post pe actualul director pentru relaţia cu Rusia din Consiliul naţional de securitate, Michael McFaul – expert în echipa preşedintelui Obama şi ideolog al „resetării” ruso-americane.

Dacă Senatul îi va da rapid aviz favorabil, el ar putea ajunge la Moscova în vara acestui an, înlocuindu-l pe actualul ambasador John Beyrle. Numirea unuia dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Barack Obama în funcţia de ambasador în Rusia dovedeşte însemnătatea deosebită a relaţiilor cu Rusia pentru preşedintele SUA. Michael McFaul va trebui să impulsioneze „resetarea” şi să găsească o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi la problema apărării antirachetă, semnalează publicaţia rusă.

Sistemul antibalistic pe care SUA intenţionează să-l desfăşoare în Europa poate constitui cea mai serioasă încercare în relaţiile dintre Moscova şi Washington, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Perspectivele unui consens sunt întru totul iluzorii, consideră diplomaţii ruşi. NATO, cu susţinerea Washingtonului, se încăpăţânează şi nu acceptă propunerile părţii ruse vizând delimitarea zonelor de responsabilitate pe vechiul continent în două sectoare: rus şi atlantic.

Principalul element care împiedică cele două părţi să ajungă la un acord este neîncrederea reciprocă şi „lipsa de dorinţă de a auzi îngrijorările Kremlinului”, reliefează cotidianul moscovit.

Ziarul financiar Vedomosti explică de ce premierul Vladimir Putin a decis să ridice de la 1 iulie embargoul asupra exportului de cereale – în timp ce Rusia va înregistra, potrivit estimărilor, un excedent, lumea se va confrunta cu un deficit – seceta a afectat Europa, iar inundaţiile – SUA.

Preţul cerealelor în Rusia este de 5.200-5.400 de ruble (130-135 de euro) tona, cu mult mai redus decât la nivel mondial – la Chicago preţul era vineri de 302,21 dolari, iar la Paris – 249,25 de euro.

În fondul de intervenţie mai există peste 6 milioane de tone, starea semănăturilor este bună, ritmul lucrărilor agricole de primăvară este pozitiv, iar în zona de sud există o cantitate suficientă ce poate fi vândută de la 1 iulie, detaliază Vedomosti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.