EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Persoanele al căror soţ/soţie a fost condamnat/condamnată pentru trafic de droguri sau de persoane nu pot adopta copii

Persoanele al căror soţ sau soţie a fost condamnat respectiv condamnată pentru trafic de droguri sau trafic de persoane nu vor putea adopta copii, au decis, marţi (31 mai), membrii Comisiei juridice a Senatului.

Ei şi-au însuşit şi aprobat, în acest sens, un amendament propus de Consiliul Superior al Magistraturii, cu ocazia dezbaterii raportului suplimentar la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. Membrii comisiei senatoriale au votat în unanimitate pentru menţinerea Raportului iniţial, cu amendamentul menţionat.

Acesta prevede, printre altele, că adopţia internaţională a copilului cu reşedinţa obişnuită în România de către o persoană sau familie cu reşedinţa obişnuită în străinătate poate fi încuviinţată numai dacă adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă de până la gradul IV inclusiv cu copilul, sau adoptatorul ori unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român.

Prin raport, a fost eliminată prevederea potrivit căreia copilul recunoscut din afara căsătoriei poate fi adoptat de soţia celui care face recunoaşterea numai dacă paternitatea a fost stabilită sau confirmată prin expertiza filiaţiei realizată prin analiza serologică ADN.

Potrivit Raportului, o nouă adopţie poate fi încuviinţată atunci când copilul adoptat are un singur părinte, care declară, prin act notarial, că noul adoptator a participat direct la creşterea şi îngrijirea copilului pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin cinci ani.

Proiectul de lege propus de Guvern vizează regimul juridic al adopţiei prin redefinirea noţiunilor de adopţie internă şi internaţională precum şi stabilirea unor condiţii referitoare la adopţia şi măsuri referitoare la adopţia internaţională ratificate de România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata