Piaţa centralelor termice va creşte cu 30% în 2011

Piaţa centralelor termice din România va creşte cu 30% în 2011, pe fondul majorării preţului la încălzire prin sistemul centralizat în urma anulării anunţate a subvenţiilor, a declarat marţi, Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.

„Piaţa de centrale termice murale de apartament ar putea ajunge în acest an la aproximativ 180.000 de unităţi vândute. Anul trecut, acesta a înregistrat un volum total de 135.000 de centrale termice comercializate”, a spus reprezentantul Ariston Thermo România.

Acesta a arătat că majorarea cu 150% a preţului la încălzire în Bucureşti, ca urmare a posibilei eliminări a subvenţiei, va face ca oraşul cel mai mare al ţării, în care peste 80 la sută din locuinţe sunt încă branşate, să reprezinte mai mult de 10 procente din totalul pieţei de profil, peste 18.000 de familii urmând să renunţe la sistemul centralizat.

Investiţia medie într-o centrală termică este cuprinsă între 5.500 – 7.000 lei şi diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei.

Eliminarea subvenţiilor la energia termică anunţată de autorităţi va duce la creşterea costului facturat al gigacaloriei cu 150% în Bucureşti în iarna acestui an, arată un studiu prezentat marţi de compania italiană.

Potrivit sursei citate, până în prezent jumătate din costul real al gigacaloriei a fost susţinut în mod egal de către Guvern şi bugetele locale. Deşi Guvernul a promis susţinerea cotei sale din subvenţie, costul real către populaţie a crescut în iarna trecută şi cu 60% în unele oraşe.

În Bucureşti, oraş care deţine 600.000 din cele 1,5 milioane apartamente branşate, preţul actual facturat al gigacaloriei este de 124 lei, iar costul real este de 311 lei.
‘Într-un scenariu pesimist, eliminarea subvenţiei, dar şi imposibilitatea primăriilor de a mai aloca un buget pentru subvenţii, cum s-a întâmplat deja iarna trecută, ar putea duce la majorarea costului de încălzire cu până la 150%’, a precizat Drăguleanu.

Având în vedere că 50% din apartamentele existente la nivel naţional s-au debranşat deja, 1,5 milioane de familii încă branşate vor trebui să aleagă dacă rămân în sistemul centralizat sau nu, iar producătorii de centrale termice mizează pe creşteri de două cifre ale vânzărilor. În cazul firmei Ariston afacerile vor creşte cu 25% în acest an, până la 35,5 milioane euro.

Producătorii de centrale încearcă să atragă din timp atenţia consumatorilor de energie, mai ales că în cazul unor oraşe mari cum este şi Bucureştiul debranşarea durează şi trei luni şi este o procedură extrem de greoaie din punct de vedere birocratic.

Premierul Emil Boc a arătat, la jumătatea acestei luni, că familiile care au venituri de până la 850 de lei pe membru vor beneficia în continuare de subvenţii guvernamentale la energia termică. Într-un interviu acordat TVR1, şeful Guvernului a arătat că se urmăreşte direcţionarea subvenţiilor la căldură către persoanele cu venituri foarte mici, care vor fi sprijinite suplimentar.

„Cei care au venituri peste o anumită limită nu vor mai primi subvenţii din partea statului, însă cei care au venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termică. Într-o primă aproximare, familiile care au un venit pe membru de familie între 8-8,5 milioane de lei vechi nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă, vor beneficia în continuare de sprijin pentru a-şi putea plăti factura.

Probabil că peste un anumit nivel mai mare va creşte valoarea facturii”, a explicat Boc, la TVR1.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.