Preşedintele Letoniei a cerut dizolvarea parlamentului cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale

Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a cerut sâmbătă (28 mai 2011), într-un discurs adresat naţiunii, dizolvarea parlamentului.

Motivul oficial al acestei decizii fără precedent l-au constituit recentele scandaluri de corupţie. Potrivit lui Zatlers, „parlamentul se simte confortabil pe culmea schemelor politice şi a minciunii”.

Între timp, analiştii remarcă faptul că dizolvarea parlamentului a fost cerută cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din cadrul parlamentului, şansele lui Zatlers de a obţine din nou funcţia de preşedinte al ţării fiind evaluate ca fiind minime.

Zatlers şi-a început discursul către naţiune cu enumerarea reuşitelor înregistrate de ţară în ultimele opt luni care s-au scurs de la precedentele alegeri parlamentare. „Am demonstrat că Letonia poate depăşi criza, că membrii guvernului se bucură de încrederea poporului”, a spus preşedintele leton, menţionând că şi „parlamentul a făcut multe lucruri bune”, notează cotidianul rus Kommersant.

Însă, imediat după aceste cuvinte Zatlers a trecut la critici vehemente la adresa actualului legislativ al ţării. Potrivit liderului leton, actualii parlamentari trebuiau să „lase deoparte piedicile care au alimentat schisma dintre societate şi fostul parlament: să eradicheze răul care separă puterea de societate”. În practică, însă, această schismă a devenit şi mai mare, a constatat Zatlers.

Potrivit preşedintelui leton, „sirena care a semnalat existenţa unui serios conflict între puterea legislativă şi cea juridică – două din cele trei pe care este fundamentat statul – s-a făcut auzită joia aceasta”. În această zi, parlamentul a refuzat să ridice imunitatea parlamentară a omului de afaceri Ainar Şlesers, suspectat de mai multe acte de corupţie şi de spălare de bani iliciţi.

Zatlers a enumerat şi alte „păcate” ale actualului parlament. „Am asistat la comerţul cu posturi, la o luptă pătimaşă pentru funcţii, în loc /ca parlamentarii/ să se gândească la ţară, la dezvoltarea sa economică. Seimul a demonstrat de nenumărate ori că apără în primul rând nu interesele ţării, ci interesele unui grup restrâns şi chiar ale unui om concret”, a spus preşedintele, înainte de a pune întrebarea-cheie: „Ce e de făcut?”.

Răspunsul la întrebare a fost dat chiar de Zatlers. „Am decis să procedez radical. Să pun odată pentru totdeauna punct în faptul că toată bogăţia noastră, câştigată cu mare trudă, se află în companii offshore”, a spus liderul de la Riga, anunţând semnarea decretului privind demararea procedurii în vederea dizolvării parlamentului. Zatlers şi-a încheiat discursul prin cuvintele „Doamne, binecuvântează Letonia!”.

Potrivit Constituţiei letone, în următoarele două luni va fi organizat un referendum, în cadrul căruia alegătorii vor trebui să se pronunţe în legătură cu dizolvarea parlamentului. Dacă cetăţenii nu vor aproba decizia preşedintelui, acesta va trebui să-şi dea demisia, în timp ce parlamentul va rămâne.

Ultimele informaţii relevă că referendumul va fi fixat pentru 30 iulie. Majoritatea politologilor opinează că în cadrul referendumului alegătorii se vor pronunţa pentru dizolvarea parlamentului. Rezultatele plebiscitului vor fi făcute publice aproximativ la 8-9 august. Dacă poporul leton va cere dizolvarea parlamentului, în maxim două luni în ţară vor fi organizate noi alegeri parlamentare, precizează Kommersant.

Analiştii subliniază că dizolvarea parlamentului a fost cerută cu numai câteva zile înainte de votarea, în cadrul parlamentului, a noilor candidaturi la preşedinţia ţării. Votul urma să aibă loc la 2 iunie, iar şansele lui Zatlers de a obţine majoritatea erau evaluate ca fiind minime.

Acum, alegerea preşedintelui a fost amânată pe termen nedeterminat. După cum explică Lauris Liepa, membru al Comisiei de drept constituţional de pe lângă preşedinţia ţării, acum agenda de lucru a parlamentului este decisă chiar de preşedintele ţării şi este puţin probabil ca el să pună foarte curând problema viitorului său politic în dezbaterea actualilor parlamentari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.