Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre

Preţul grâului din noua recoltă ar putea înregistra o scădere în bazinul Mării Negre, influenţat de ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia în 2010, consideră preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu.

„Este posibil ca preţul grâului să scadă în bazinul Mării Negre după ridicarea embargoului asupra exporturilor de cereale impus de Rusia anul trecut, dar depinde şi ce cantităţi vor ieşi pe piaţă din noua recoltă.

Probabil, vor fi influenţe la grâul furajer, dar cu implicaţii şi asupra grâului de panificaţie. Ţinând cont de faptul că în vestul Europei este secetă şi vor fi afectate recoltele de cereale, măsura anunţată de Rusia ar putea fi o compensaţie”, a declarat  preşedintele Rompan.

Cu toate acestea, Aurel Popescu consideră că este foarte greu să faci anumite prognoze de preţ pe viitoarea recoltă de grâu.

Potrivit sursei citate, România nu avea avea probleme cu stocurile de grâu şi făină până la noua recoltă de grâu, „deşi rezervele sunt la limită, procesatorii vor rezista”.

„Vom avea o întârziere de două săptămâni în ceea ce priveşte demararea recoltatului, din cauza vremii nefavorabile, dar din ceea ce am vorbit cu societăţile din sector există stocuri de grâu şi materia primă pentru asigurarea consumului. Sunt la limită, dar vor rezista”, a spus preşedintele Rompan.

În 2010, preţul grâului a înregistrat un nivel record, ajungând la bursă şi la 320 de euro pe tonă. În ultimii ani, un preţ aproape similar a fost cel din 2003/2004, la un nivel de circa 300 de euro. În prezent, grâul se vinde la bursă cu circa 240 euro/tonă, iar de pe piaţa internă se cumpără cu circa un leu pe kilogram.

Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicolae Sitaru, anul 2010/2011 a fost un an bun din punct de vedere al preţului pentru producătorii agricoli români, mai ales pentru cei care nu şi-au vândut producţia la recoltare, când preţurile au fost foarte scăzute.

„A fost un an bun din punct de vedere al preţului pentru producătorii români, dar nu pentru toţi, ci pentru cei care deţin spaţii de stocare. Cei care au preferat să vândă producţia chiar după recoltare nu au primit un preţ mai mic, în schimb, producătorii care au stocat producţia au avut numai de câştigat pentru că ulterior preţurile au crescut semnificativ”, a declarat  Nicoale Sitaru.

În opinia acestuia, în această perioadă preţul grâului a înregistrat o scădere cu 30 de procente faţă de maximele din iarnă şi acest proces va continua până la recoltă.
„Aceste fluctuaţii pe piaţa cerealelor vor continua şi în anii următori, indiferent de ce mişcări sunt în piaţă. România, însă, pentru a atenua aceste fluctuaţii va trebui să-şi mărească capacitatea de stocare. În sud sunt ferme care au investit în spaţii de depozitare din surse proprii sau luând credite de la bănci”, a adăugat preşedintele LAPAR.

Potrivit sursei citate, recolta medie de grâu din acest an ar putea înregistra o creştere faţă de anul trecut, datorită tehnologiilor folosite, chiar dacă s-au semănat cu 200.000 ha în acest an.

În opinia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, oferta de cereale a Rusiei nu va avea nicio influenţă asupra preţului grâului, nici pe piaţa internă nici pe cea externă.
„Oferta de cereale care ar putea veni în plus pe piaţa mondială nu va influenţa preţurile la cereale păioase deorece anul acesta cultivatorii ruşi au semănat suprafeţe mai mici, iar la noi preţurile sunt aşezate. Nu cred că vor fi scăderi sau creşteri semnificative pe piaţă în privinţa preţului”, a spus Tabără.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă.

Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009, din această cantitate 60-65% a fost bună pentru panificaţie.

Citește și
1 Comentariu
 1. Bobu'...Graului spune

  O fi fost un an bun, dar mai mult pentru bisnitari si pentru evazionisti (iar sursele voastre, citate, stiu bine cine si la ce categorie se incadreaza).
  Tunurile in domeniu, nu s-au dat fara stirea „celor de sus”, iar pentru explozia preturilor s-a folosit povestea de adormit copii: embargoul Rusiei.
  In conditiile in care bisnitarii au vandul graul furajer la pret de grau panificabil, era si normal sa se intample ce s-a intamplat.
  Orice bob de grau ce misca in tara asta are traseul si pretul bine stabilit de Asociatiile de profil.
  Producatorii de faina & paine, cotizeaza ca membri (fraieri), iar asociatiile, le rup picioarele pe unde-i prin, aliindu-se cu evazionistii si cu bisnitarii.
  De-ar povesti senor Popescu, tot ce se petrece in spatele usilor inchise….
  Dar nu se va intampla, ca sursa de cascaval e bine-venita oricand.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.