„Primăvara egipteană” emană un miros greu

„Primăvara arabă” din Egiptul fierbinte capătă trăsăturile din ce în ce mai sumbre ale unei primăveri dintr-o regiune rece: zăpada în curs de topire se înnegreşte şi devine mâzgă, iar troienele dispărute lasă în urma lor gunoiul adunat în timpul iernii, notează cotidianul rus Utro.

Potrivit fostului director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/, Mohamed Fl-Baradei, egiptenii au încetat să mai spere la stabilitate şi au început să cumpere arme: probabil, pentru autoapărare, opinează acesta. De altfel, respectivul tip de shopping ar putea avea şi alt rost: Egiptul este pregătit pentru o lovitură de stat armată, atenţionează publicaţia rusă menţionată.

Preţurile la produsele alimentare sunt ridicate şi continuă să crească, în timp ce numărul de turişti care aleg ca destinaţie Egiptul a scăzut cu 60%, fapt care se resimte în mod dureros asupra bugetului fiecărui egiptean.

La aceasta se adaugă şi haosul politic, ducând împreună la un set de factori suficient pentru ca la putere în Egipt să poată veni o grupare militară puternică, altădată considerată marginală. O asemenea grupare există: „Fraţii musulmani”, cea mai sudată şi mai bine organizată forţă politică de la această oră în Egipt.

Potrivit unui recent discurs al lui Sobi Saleh, unul dintre membrii marcanţi ai acestei organizaţii, atunci când „Fraţii” vor veni la putere ei vor implementa Sharia. În opinia lui Saleh, acesta este „cel mai bun sistem atât pentru musulmani, cât şi pentru nemusulmani”, deoarece legile Sharia îi apără pe toţi.

În acelaşi timp, zilele trecute preşedintele american Barack Obama i-a promis Egiptului 1 miliard de dolari, pe lângă faptul că ţării i se va ierta o datorie de aceeaşi mărime: totul pentru a promova valorile americane în regiune şi a sprijini „democratizarea Orientului Mijlociu”, care prevede „apărarea drepturilor omului, a libertăţii de exprimare, a celei confesionale şi de întruniri, egalitatea între bărbaţi şi femei în faţa legii şi dreptul de a alege şi a fi ales”.

Se pare, însă, că drepturi egale, libertate confesională şi alte valori ale democraţiei nu vor fi văzute prea curând în Egipt, nici măcar în schimbul unor sume mai mari, comentează cotidianul rus menţionat.

Implementarea legilor Sharia ar putea modifica substanţial nu doar situaţia şi aşa destul de precară a ultimilor creştini din Egipt, ci şi economia ţării. De exemplu, locuitorii staţiunii Sharm el-Sheikh cer implementarea unui cod vestimentar pentru turişti. Nu s-a ajuns până la hijaburi, însă câţi dintre cei care şi-au planificat o vacanţă la mare vor dori să-şi acopere braţele şi picioarele pe o căldură de 40 de grade?

Potrivit experţilor, implementarea unui cod vestimentar îi va îndepărta pe majoritatea turiştilor, iar 80 la sută din populaţia zonei turistice a Egiptului va rămâne fără un loc de muncă. Adică, va trăi în sărăcie, fenomen care alimentează dezvoltarea extremismului, atenţionează Utro.

Probabil, tot această sărăcire va duce la reorientarea economiei egiptene: accentul se va muta de pe turism pe extracţia şi prelucrarea petrolului şi gazului.

În condiţiile în care, potrivit sondajelor, circa 62% dintre egipteni doresc ca legile ţării să oglindească Coranul, este de aşteptat ca viitorul guvern al „Fraţilor musulmani” să nu aibă nicio ezitare în a sacrifica sectorul turistic al economiei de dragul consolidării în ţară a legilor Sharia, conchide ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.