Românii ar putea economisi până la un miliard de euro anual prin înlocuirea ferestrelor vechi cu cele termoizolante

Românii ar putea economisi până la un miliard de euro anual prin înlocuirea ferestrelor vechi în cele cinci milioane de apartamente existente la nivel naţional care nu sunt dotate cu ferestre termoizolante, potrivit unui studiu al Saint-Gobain Glass, unul din liderii pieţei de sticlă din România.

Ultimele cercetări efectuate de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) arată că, în prezent, la nivel naţional există între 4,5 şi 5 milioane de apartamente care nu sunt dotate cu ferestre termoizolante. Statistica cuprinde apartamentele cu 1, 2, 3 şi 4 camere, iar suprafaţa medie a acestora este de aproximativ 80 de metri pătraţi.

Potrivit studiului Saint-Gobain Glass România, în cazul unui apartament cu o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, utilizarea ferestrelor termoizolante poate reduce consumul de energie termică şi electrică necesar asigurării confortului termic cu aproximativ 25% faţă de ferestrele clasice, fapt care generează economii anuale de circa 900 de lei la plata utilităţilor.

Astfel, la nivelul celor cinci milioane de apartamente fără ferestre termoizolante economiile ar totaliza peste un miliard de euro într-un an. Economiile sunt calculate la reducerea consumului de energie termică necesar încălzirii apartamentului pe timp de iarnă şi respectiv reducerea consumului de energie electrică aferent condiţionării aerului pe timp de vară, pentru a asigura confortul termic de 21 de grade Celsius pe tot parcursul anului.

Specialiştii recomandă utilizarea unor ferestre termoizolante cu control solar pentru sectorul rezidenţial, acestea contribuind la reducerea consumului de energie cu până la 60% comparativ cu ferestrele clasice. În această situaţie, economiile anuale la plata utilităţilor pentru un apartament cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi pot depăşi 2.100 de lei.

‘Diferenţa de preţ dintre ferestrele cu sticlă termoizolantă cu control solar şi ferestrele clasice este de doar câţiva euro pe metru pătrat, însă economiile generate cresc cu până la 60%. Tocmai din acest motiv, ferestrele cu sticlă termoizolantă cu control solar sunt cele mai indicate pentru locuinţe’, a explicat directorul de marketing al Saint-Gobain Glass România, Cosmin Popescu.

Consumatorii trebuie să ia în calcul cel puţin cinci caracteristici importante ale sticlei pentru ferestre, sunt de părare specialiştii Saint-Gobain Glass, respectiv aportul de lumină naturală, protecţia termică, protecţia solară, confortul fonic ridicat şi gradul de siguranţă.

Potrivit aceleaşi analize a Saint-Gobain Glass România, aproximativ 15% din pierderile de căldură dintr-o locuinţă se realizează prin ferestre şi uşi. La nivelul ferestrelor, aproximativ 80% din eficienţa energetică a acestora este adusă de sticlă, în timp ce 20% revine tâmplăriei.

„Ponderea sticlei în preţul ferestrelor termoizolante este de circa 10%, cel mai mult costând tâmplaria. Pe lângă tâmplărie, consumatorii ar trebui să fie foarte atenţi şi la alegerea sticlei’, a încheiat reprezentatul Saint-Gobain Glass România.

Pe piaţa locală Saint-Gobain Glass România produce la Călăraşi sticlă termoizolantă cu control solar, sub denumirea Planitherm 4S, care poate fi livrată şi în variantă laminată, ce asigură un grad de protecţie ridicat la impactul accidental, dar şi în versiune Bioclean, cu proprietatea de auto curăţire.

Saint-Gobain Glass, companie cu o tradiţie de peste 340 de ani în cadrul grupului francez Saint-Gobain, specializat în producţia de material de construcţii, este principalul producător de sticlă din Europa şi cel de-al doilea producător la nivel mondial, cu vânzări de peste 5,4 miliarde de euro în 2010.

Compania a intrat pe piaţa din România încă din anul 2005, dar a început producţia de sticlă în anul 2007, odată cu finalizarea fabricii de sticlă de la Călăraşi, investiţie care s-a ridicat la peste 130 de milioane de euro. Fabrica din România, unde lucrează peste 250 de angajaţi, reprezintă unul din principalele centre de producţie ale grupului din Europa.

Loading...
Citește și
loading...
1 Comentariu
  1. Ionel spune

    Cu alte cuvinte 80% din pret se duce pe tamplarie, care asigura 20% din eficienta energetica.

    Poate imi explica cineva care e diferenta dintre un geam de termopan si unul clasic (ca material, ca etansietate o intelege oricine, desi si la ferestre clasice poti pune garnitura de cauciuc)

    O fereastra „clasica” din lemn bine fiert, cu garnituri si toate cele, este mult mai buna decat porcariile din PVC numite termopane. Numai ca se gasesc greu si costa enorm.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.