Senatul a respins OUG 42/2011 privind instituţiile de plată

Senatul a respins, luni (30 mai), Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.42/2011 potrivit căreia instituţiile de plată pot acorda şi alte credite decât cele prevăzute în prezent.

Actul normativ al guvernului modifică atât OUG nr.113/2009 privind serviciile de plată, cât şi Legea nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare.

Ordonanţa instituie posibilitatea BNR de a consulta, anterior soluţionării cererii de autorizare a acestor instituţii, alte autorităţi competente, prevede şi modificarea procedurii de retragere a autorizaţiei de funcţionare, BNR având obligaţia de a comunica în scris instituţiei de plată hotarârea cu privire la retragerea autorizaţiei, împreună cu motivele care au stat la baza hotărârii şi de o publica în Monitorul Oficial şi în cel puţin două cotidiene de circulaţie naţională.

Actul normativ al Guvernului aduce, de asemenea, modificări Legii nr.93/2009, extinzând domeniul de aplicare a acesteia şi asupra sucursalelor din România ale instituţiilor financiare având sediul în străinătate.

Totodată, se extinde domeniul de activitate al instituţiilor financiare nebancare (IFN) în cadrul derulării activităţii de creditare, acestea putând presta servicii de emitere şi administrare de carduri de credit pentru clienţi, altele decât cele care intră sub incidenţa prevederilor OUG 113/2009 şi pot desfăşura activităţi legate de procesarea tranzacţiilor cu acestea, cu respectarea reglementărilor în domeniu.

Potrivit ordonanţei, IFN-urile înscrise în Registrul general pot presta servicii de plată şi pot acorda credite legate de activitatea de plată, în conformitate cu prevederile OUG 113/2009.

Raportul comisiei de specialitate, cea de finanţe, care recomanda plenului adoptarea Ordonanţei, a fost respins cu 90 de voturi împotrivă, 7 pentru şi 3 abţineri. Legea de aprobare a OUG a întrunit 48 de voturi pentru, 52 împotrivă şi nicio abţinere, iar cea de respingere a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 54 de voturi pentru, 49 împotrivă şi nicio abţinere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.