Sibex: 2.600 contracte, cu o valoare de aproape 21 milioane de lei, încheiate luni – 30 mai

Săptămâna a debutat pe piaţa Sibex cu corecţii pentru preţurile futures ale Dow Jones şi DESIF5.

Pe segmentul derivatelor valutare, euro s-a depreciat faţă de dolar, dar a câştigat teren faţă de leu, conform unui comunicat al Sibex.

Investitorii au fost mai reţinuţi comparativ cu săptămâna precedentă, în condiţiile în care piaţa bursieră din SUA, care principalul factor de influenţă pentru investitorii de la Sibiu Stock Exchange, a fost închisă, în America fiind aniversată ‘Ziua Eroilor’ (Memorial Day). Astfel, la ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de 2.600 cu o valoare de aproape 21 milioane de lei.

În ceea ce priveşte orientarea investitorilor, cele mai multe tranzacţii au fost realizate pe segmentul financiar, pe cel al indicilor respectiv pe cel valutar.

Pe segmentul financiar, participanţii au speculat evoluţia derivatelor pe acţiunile SIF5, încheind, până la ora 17.15 un număr de aproape 1.000 de contracte. Raportat la cotaţii, acestea scădeau pentru toate scadenţele tranzacţionate, direcţie corelată cu evoluţia acţiunii SIF Oltenia pe piaţa spot.

Citeste si:  Sorin Oprescu: Îi voi chema în garanţie pe consilierii generali în cazul Costanda

La ora menţionată, cotaţia pentru scadenţa iunie pierdea 2,71%. Pentru septembrie, DESIF5 se ieftineau cu 3,30% iar pentru decembrie 2011 cu 2,28%. Dacă pentru Dow Jones tendinţa de scădere a avut o amplitudine redusă, în schimb, pentru DESIF5 scăderile au fost mai puternice, conform variaţiilor menţionate. Doar pentru martie 2012 variaţia era mai redusă, cu o corecţie de 0,63%, pe un volum mic.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average se remarca, la rândul său, cu peste 900 de contracte încheiate. În lipsa raportării la piaţa americană, investitorii nu au tranzacţionat pe culoare largi de preţ, variaţiile fiind reduse. La ora 17.15 cotaţia Dow Jones estimată pentru scadenţa iunie pierdea 26 puncte în timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotaţia înregistra un minus de doar un punct. La aceeaşi oră se înregistrau tranzacţii şi pe scadenţa decembrie 2011, cotaţia indicelui afişând un minus de 10 puncte.

Citeste si:  Legea de sancţionare a senatorilor chiulangii, respinsă în plen

Au mai fost tranzacţionate şi derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, evoluţia preţului futures fiind, conform datelor de la ora 17.15, una decorelată de direcţia din piaţa suport, unde acţiunea FP s-a depreciat cu 0,59%. La Sibex, cotaţia DEFPR câştiga 0,74% pe scadenţa iunie.

Pe piaţa derivatelor valutare, participanţii s-au arătat interesaţi în special de evoluţia parităţii euro/dolar, tranzacţionând contractul pe aceasta, denominat în lei. La ora 17.15 numărul contractelor EUR/USD_RON era de 550. Miza a fost pusă pe un dolar mai puternic, moneda unică pierzând 0,13%, conform cotaţiei de 1,42650 USD pentru un euro.

Pe plan extern, moneda euro a slăbit pentru prima dată în trei zile faţă de dolar, pe fondul temerilor privind situaţia Greciei, care va determina guvernele europene să-şi intensifice eforturile a rezolva criza din regiune, misiune dificilă în contextul unei încetiniri a redresării economiei globale. Moneda euro a scăzut faţă de toate monedele reprezentative la ora la 08:20 în New York. Prim ministrul Greciei, George Papandreou, a declarat că va continua implementarea noilor măsuri de austeritate, chiar dacă a eşuat să primească sprijinul opoziţiei.

Citeste si:  Investiţiile străine directe au scăzut cu peste 70%

Tot pe piaţa derivatelor valutare a fost tranzacţionat şi cursul euro/leu. Investitorii de la Sibiu mizează pe un leu uşor mai slab la finalul lunii viitoare, cotaţia monedei unice înregistrând creştere de aproape jumătate de ban, ajungând la valoarea de 4,1250 lei.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe segmentul spot unde investitorii au tranzacţionat 17.000 de acţiuni Prodplast Imobilare, pe ATS-ul Sibex.
Cotaţia PPLI a crescut puternic, cu 60 bani, până la 5,5 lei/acţiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close