StarDome – casa viitorului, care costă jumătate faţă de una obişnuită

[block]2[/block]

– Casa in care traiesti trebuie sa-ti aduca putina bucurie, altfel nu merita efortul de a trai in ea – un principiu destul de sanatos de la care „medicul-inventator” a pornit cand si-a deschis afacerea cu case modulare.

StarDome este un proiect destul de futurist, cu locuinte care vor sa iasa din tipar. Doctorul Florin Dobrescu a povestit, intr-un interviu pentru Ziare.com, ce inseamna viata intr-o casa ieftina, de calitate si care poate fi achizitionata fara a deveni sclavul financiar al vreunei banci. „Prototipul pe care l-am construit la Rucar este casa de vis. Are 46 mp. Parterul are 25 de mp, alti 5 mp la nivelul mainii, la ecuatorul constructiei, si mai am un etaj care mai are 20 de mp. Etajul este mai mult un balcon interior, pentru ca, daca „tranteam” un planseu, terminam cu senzatia de dom de la nivelul parterului. L-am construit in asa fel incat sa simt ca traiesc acolo. Cat despre spatiu, daca nu ai un pic de bucurie, nu te ajuta. Nu stiu, consider ca nu traim in niste rafturi in care ne depunem corpul ca sa doarma pana a doua zi, cand ne ducem in alte rafturi in care ne facem treaba si apoi iar ne intorcem in rafturile in care dormim”, spune Florin Dobrescu.

 

– Cand a aparut ideea modulelor?

– Ideea a aparut in urma cu 17 ani, iar prima macheta a avut mai bine de 2 metri. Desi ideea domului suna excelent, mi-am dat seama ca este mai bine sa fac constructii modulare pe care sa le pot alatura in mai multe clase de simetrie.
Fiind medic, m-am gandit la o casa cu criterii care tineau de medicina traditionala. Am vrut o casa cu cat mai putin metal, care sa tina cont si de energetica locului, materialele sa fie naturale si tot asa.

– Ce a insemnat constructia primului modul?

– Pentru a face prima constructie m-am chinuit vreo 2 ani de zile. Am vorbit cu 11 arhitecti, iar la ultimul m-am dus dandu-i modelul 3D plus machete, el trebuind doar sa materializeze proiectul. Dar timpul pierdut m-a costat o groaza de bani (15.000 euro n.r.). Aveam un teren din care tot vindeam bucati mici pentru a-mi finanta proiectul. Brevetul l-am depus de abia in 2007 si, practic, proiectul l-am lansat in 2008, in „buza” crizei.

– Cam la cat ajunge un metru patrat de constructie?

– In momentul de fata cred ca in jur la vreo 500 de euro. Atat pot eu in secunda asta, dar daca as avea langa mine un jucator puternic preturile acestea s-ar putea duce mult mai jos. Poti sa realizezi o constructie cu pret si sub 500 de euro pe metrul patrat la anumite standarde, numai pe seama faptului ca eviti niste costuri care sunt, de multe ori, nejustificate – precum niste manopere care sunt lungite. Continuarea în Ziare.com


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.