Taxa auto solicitată pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, plătită de vânzător

Taxa de primă înmatriculare ar putea fi plătită la toate maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a făcut acest lucru, iar plata se va face de către vânzătorul autovehiculului, a declarat, marţi, la finalul reuniunii OECMN de la Bucureşti, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

„Taxa de primă înmatriculare va fi valabilă pentru toate maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a plătit taxa. Taxa este valabilă atât pentru maşinile din import, cât şi pentru cele autohtone”, a afirmat Borbely.

Acesta a precizat că taxa de primă înmatriculare valabilă pentru maşinile cumpărate înainte de 1 ianuarie 2007 va fi achitată de către vânzător.

Coaliţia de guvernare a aprobat, în data de 30 mai a.c., în şedinţă, extinderea taxei auto şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, la vânzarea acestora, urmând ca Guvernul să decidă modificarea în şedinţa de miercuri.

În şedinţa de guvern de săptămâna trecută, ministrul Mediului a propus reducerea cu 20-30% a taxei de primă înmatriculare, precum şi extinderea plăţii acestei taxe şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, la prima vânzare a acestora.

Extinderea plăţii taxei vine ca urmare a unei decizi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, referitoare însă la legislaţia din anul 2008, privind taxa auto.

„Legea privind modificarea unor prevederi din ordonanţa care se referă strict la decizia curţii europene, care se referă la acele maşini care au fost înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, deci probabil acele maşini, la prima vânzare, vor trebui să plătească taxa de primă înmatriculare”, explica la acea vreme Borbely.

Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are în vedere posibilitatea modificării ariei de aplicare a taxei, precum şi a algoritmului de calcul al acesteia, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa pe poluare instituită prin reglementarea română şi care se aplică vehiculelor la prima înmatriculare contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a susţinut, însă, că hotărârea instanţei europene nu se pronunţă asupra legalităţii întregului act normativ, ci dă numai o interpretare a unor prevederi.

Citește și
7 Comentarii
 1. alex spune

  e o mare porcarie asta …e frauda..cum sa ma puna sa platesc RETROACTIV pt ceva care nu am fost instintat la achizitionarea masinii …este ILEGALA ACEASTA TAXA

 2. Cristi spune

  E gresit articolul, taxa va fi platita de noul propietar. Treaba asta cu retroactivul incepe sa ma irite, pai sa-mi dea in mo r tii lor banii inapoi pe vama.

 3. emy spune

  Si inainte de 2007 nu au fost platit….. vama …. etc
  De ce sa se mai achite inca odata taxa de prima inmatriculare cand acel autoturism a fost deja inmatriculat in Ro
  Asta e hotieeeeeee nu stiu daca va tine acesta taxa foarte mult

 4. gabi spune

  este cea mai mare porcarie care sa facut pana acum in legatura cu masinile,e de caca.o! taxe ilegale, inumane…Sa speram ca nu va tine deloc!

 5. gabi spune

  „S-a convenit in acelasi timp sa fie respectat principiul nediscriminarii prin modificarile care urmeaza sa fie introduse de Guvern”, a spus Borbely

  Atunci sa plateasca banii inapoi celor care au platit taxa care este discriminatorie si ilegala…Si noi suntem catateni europeni si singurii care platim taxe de genu! Sau noi nu suntem OAMENI?

 6. xRay spune

  Este absolut ilegal și abuziv acest lucru. Dacă dai în judecată statul român, câștigă 100%. Nu au dreptul să zică că azi poți înmatricula gratuit o mașină iar mâine să vină și să-ți spună că trebuie să plătești 5000 de euro pentru mașina înmatriculată ieri. Este un abuz, iar legea nu are cum să se aplice retroactiv.

 7. xRay spune

  Rectificare: „câștigi 100%”, nu „câștigă” 🙂 Sau, mai ști…?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.