Tot mai mulţi tineri suferă de hipertensiune

0

Un studiu recent apărut în revista americană Epidemiology (SUA) arată că hipertensiunea este tot mai răspândită în rândul tinerilor americani: aproape un tânăr din cinci suferă de hipertensiune, iar jumătate dintre ei nici nu ştiu că sunt hipertensivi, scrie site-ul femina.ch.

Mulţi hipertensivi nu prezintă simptomele afecţiunii, însă, în lipsa diagnosticului şi a tratamentului, hipertensiunea poate duce la boli cardiace, atacuri şi infarcturi. Studiul a avut la bază datele adunate în 2008 de la 14.000 de femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 32 de ani, dintre care 19% aveau hipertensiune. Cercetătorii au constatat că bărbaţii riscă mai mult decât femeile să fie hipertensivi: 27% dintre bărbaţii observaţi, faţă de 11% dintre femei.

Un alt studiu, citat în acest sens şi desfăşurat în cadrul programului american National Health and Nutrition Examination Survey, arăta un nivel al hipertensiunii de doar 4% la un grup de persoane de aceeaşi vârstă, observat în 2007 – 2008.

„Tinerii şi medicii la care merg nu trebuie să plece de la premisa că nu sunt destul de bătrâni pentru a fi hipertensivi”, spune dr Kathleen Mullan Harris, care a participat la realizarea ultimului studiu.

Pentru a evita problemele de sănătate asociate cu hipertensiunea, este suficient să se meargă periodic la medic pentru depistarea afecţiunii. Ca să poată fi prevenită, cercetătorii recomandă un regim alimentar sănătos şi echilibrat, bogat în fructe şi legume, în care să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sare pe zi.

Ei mai sfătuiesc bărbaţii să nu consume mai mult de două pahare de alcool pe zi şi femeile, mai mult de un pahar. Este indicat să se facă regulat mişcare, câte 150 de minute de activitate fizică, de la moderat la intens, pe săptămână.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.