Un apărător al drepturilor civice împotriva lui DSK

Avocatul Norman Siegel, specializat în combaterea discriminărilor, este cel care o va apăra pe camerista originară din Guineea care îl acuză pe DSK de agresiune sexuală, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de duminică (29 mai 2011).

Rasă, sex, putere, bani, realitatea cazului Strauss-Kahn depăşeşte ficţiunea, dar intrarea în scenă a unui nou personaj, Norman Siegel, este un semn în plus că va merge dincolo de dimensiunea judiciară.

Celebrul apărător al drepturilor civice nu îi va lăsa probabil nicio clipă de răgaz lui Ben Brafman, avocatul fostului ministru francez care se pare că se va orienta spre o strategie de denigrare a cameristei din Bronx.

Siegel s-a alăturat împreună cu fostul procuror Kenneth Thompson, lui Jeffrey Shapiro, avocatul civil al cameristei care îl acuză pe DSK de tentativă de viol.

„Venirea lui Norman Siegel nu este o veste bună pentru DSK”, spune juristul Ron Kuby, „este foarte cunoscut şi foarte respectat la New York, este un avocat extrem de agresiv, care-şi apără cu brio clienţii”.

Pe moment, Norman Siegel nu şi-a dezvăluit intenţiile, a confirmat doar pentru Le Figaro că vrea s-o apere pe cameristă. Nu va juca niciun rol în procesul penal împotriva lui DSK, dar nimeni nu se îndoieşte că se va comporta ca „un câine de pază” nemilos al imigrantei.

Când s-a prezentat în 2009 pentru a treia oară, fără succes, la alegerea „avocatului public” al oraşului New York, un fel de ombudsman al cărui rol este acela de mediator între administraţie şi alegători, el a precizar că pe primul loc al priorităţilor sale se află lupta împotriva „formelor subtile şi sofisticate de rasism instituţional care există la New York”.

Norman Siegel este foarte apropiat de comunitatea de guineeni din New York. El s-a alăturat acestora ca să ceară pedepsirea autorilor masacrelor comise de junta aflată la putere împotriva opozanţilor, la Conakry, în septembrie 2009, şi este membru al Fundaţiei Amadou Diallo, care poartă numele acestui tânăr din Guineea ucis cu 17 gloanţe de patru poliţişti, la New York, în 1999.

De fiecare dată când avocatul lui DSK va încerca s-o decredibilizeze pe cameristă, Norman Siegel va contra-ataca în mass-media, deoarece are relaţii foarte bune cu ele.

De peste două decenii, numele său produce teamă în mediile judiciare, ale poliţiei şi în cele mai înalte sfere ale puterii din New York. Norman Siegel este figura emblematică a apărătorului cetăţenilor împotriva abuzurilor autorităţilor, a celor slabi împotriva celor puternici.

Subiectele sale favorite sunt cele legate de combaterea rasismului, a inegalităţii sexelor, a homofobiei, de libertatea de exprimare. Înainte de a-şi deschide propriul cabinet, el a fost preşedintele puternicei Uniuni americane pentru libertăţile civile, din 1985 până în 2001.

Neobositul avocat este la originea a nenumărate procese împotriva municipalităţii şi a departamentului de poliţie /NYPD/. Chiar şi cei care îl critică recunosc că este o fire „combativă” şi „tenace”. Aceştia îi reproşează totuşi că asaltează tribunalele cu tot felul de cauze, mai mult sau mai puţin relevante.

Siegel, criticat uneori pentru stilul său agresiv, va trebui să nu exagereze în faţa lui Ben Brafman, cunoscut pentru farmecul şi umorul său, într-o confruntare în care percepţia va conta la fel de mult ca şi faptele şi în care motivaţiile tinerei cameriste vor fi mereu puse la îndoială.

„Lupta dintre DSK şi cameristă riscă să fie urâtă, dinamica ei se va articula în jurul temelor legate de clasa socială şi de rasă, dar să sperăm că nu în jurul religiei (Strauss-Kahn este evreu, iar camerista este musulmană). Nu mă îndoiesc de faptul că Norman Siegel este un avocat foarte sofisticat”, potrivit unui coleg al acestuia.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.