Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 9,5% în primele patru luni din 2011

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în primele patru luni ale acestui an, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,2% şi respectiv, cu 5,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), scăderile volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) ca serie brută au fost determinate de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-9,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,9%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-1,7%).

Citeste si:  INS: Datele finale ale Recensământului Populaţiei nu prezintă diferenţe spectaculoase faţă de estimările iniţiale

Scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost generată de diminuarea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-9,8%), a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,7%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-2,0%).

În luna aprilie 2011, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 0,4% comparativ cu luna precedentă. Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de majorările consemnate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,4%), Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 3,8%.

Citeste si:  Principalele sindicate Renault resping planurile de reducere a costurilor

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cifra de afaceri a scăzut cu 1,8%, din cauza scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (-3,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au rămas la acelaşi nivel.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută cu 4%. Scăderea a fost cauzată de reducerile consemnate în cazul vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,8%), a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,4%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-2,3%).

Citeste si:  Nici o legătură între laptele Synutra şi dezvoltarea prematură a sânilor în cazul a 3 fetiţe din China

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2011, comparativ cu luna aprilie 2010 a înregistrat o diminuare cu 6,2% pe fondul scăderii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%), a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,2%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-0,1%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close