EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Ziua Eroilor, marcată în ţară prin ceremonii militare şi religioase

Românii au sărbătorit joi Înălţarea Domnului, o zi dedicată pomenirii eroilor neamului, cu această ocazie fiind oficiate slujbe de pomenire, după Sfânta Liturghie, la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor.

Cu această ocazie au fost depuse şi coroane şi jerbe de flori de către autorităţile judeţene la monumentele dedicate martirilor.

Câteva sute de clerici şi mireni din Galaţi au participat, joi, la un pelerinaj de rugăciune consacrat Înălţării Domnului şi Zilei Eroilor Neamului.

Alaiul format din preoţi şi diaconi ai Eparhiei Dunării de Jos, cinul monahal, seminarişti, credincioşi, militari, fanfara „Valurile Dunării” şi însoţit de steaguri bisericeşti a fost condus de arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun.

Procesiunea a pornit de la Biserica „Înălţarea Domnului” şi a continuat pe bulevardul George Coşbuc până la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, unde s-a oficiat slujba de pomenire, iar întreaga adunare creştinească s-a rugat pentru sufletele eroilor care s-au jertfit pentru neatârnare, pentru libertate şi demnitate umană.

Reprezentanţii autorităţilor locale, ai partidelor politice şi instituţiilor publice au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Români, la cimitirele militarilor germani, francezi, ruşi, italieni, greci şi englezi şi la mormintele sublocotenenţilor eroi Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Covrig, căzuţi la datorie în Afganistan.

Şi la Giurgiu au fost cinstiţi eroii. La manifestări a luat parte, alături de oficialităţi locale şi judeţene, şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a depus o coroană de flori la monumentul eroilor din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Nu mai fusesem de ani buni la Giurgiu, e aproape de Bucureşti şi voiam să văd şi noii membri de partid din judeţ şi să fac şi ordine în partid. Puteam să mă duc la depuneri de coroane la Bucureşti, dar am zis să vin la Giurgiu”, a spus acesta.

Cei aproape 10.000 de militari căzuţi la Buzău în cele două războaie mondiale, precum şi cei 44 de revoluţionari decedaţi în decembrie 1989 au fost comemoraţi de Ziua Eroilor.

La Cimitirul eroilor a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Epifanie Norocel, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la care au participat veterani de război, oficialităţi locale, reprezentanţi ai Diviziei 2 Infanterie Getica şi ai Garnizoanei Buzău.

Cu această ocazie, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” a lansat un număr omagial al revistei militare lunare „Străjer în calea furtunilor”.
”În urmă cu 80 de ani, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a savantului Nicolae Iorga a fost inaugurat acest cimitir închinat eroilor, în care sunt înhumaţi aproape 10.000 de militari, români, germani, ruşi, dintre care peste 1.000 sunt necunoscuţi. Indiferent de baricada pe care au luptat, toţi merită acelaşi respect şi omagiul nostru în această zi sfântă”, a declarat gen. (r) Achim Astanei, preşedintele filialei Buzău a Asociaţiei Cultul eroilor.

Un grup de revoluţionari a depus coroane de flori la Monumentul eroilor revoluţiei din 1989 din Piaţa Dacia în memoria celor 44 de revoluţionari decedaţi, iar la Monumentul General Ştefan Guşă din localitatea Spătaru a avut loc un ceremonial militar şi religios.

”Suntem bucuroşi că organele locale, Garnizoana Buzău din toate armele şi din toate specialităţile militare, acordă onor memoriei generalului Ştefan Guşă, la mormântul şi monumentul din comuna natală, un militar exemplar care şi-a dedicat viaţa apărării ţării şi slujirii armatei”, a declarat, fostul ministru al Apărării gen. (r) Nicolae Spiroiu, directorul Fundaţiei „General Ştefan Guşă”.

Un monument al eroilor din cele două războaie mondiale a fost dezvelit şi sfinţit joi în satul Călineşti din comuna Radomireşti, unde în timpul celor două războaie mondiale şi-au pierdut viaţa pe front 173 de persoane.

Monumentul, în formă de obelisc, având în vârf un vultur, a fost realizat la comanda unui cetăţean al comunei, care a finanţat lucrarea.

Manifestări comemorative de Ziua Eroilor se desfăşoară în toate localităţile judeţului. În Cimitirul eroilor de la Slatina a avut loc un ceremonial religios şi militar organizat de Prefectura Olt şi instituţiile din subordinea MAI. De asemenea, manifestări similare au avut loc la Caracal, Corabia, Radomireşti şi Drăgăneşti-Olt, acolo unde sunt efective de jandarmi, în restul localităţilor organizându-se slujbe religioase şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Manifestări dedicate Zilei Eroilor s-au desfăşurat şi în judeţul Timiş. La Timişoara, au bătut clopotele tuturor bisericilor, în amintirea jertfei eroilor, şi au fost depuse coroane de flori la Monumentele Ostaşului Român (Parcul Poporului), la cel al Crucificării (din faţa Catedralei), la cel al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 (Calea Lipovei), la cel al Apărătorilor Banatului (Calea Şagului).

Nu au fost uitaţi nici eroii căzuţi la datorie în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial, indiferent că au fost germani, francezi, sârbi şi sovietici.
Autorităţi locale şi judeţene din Gorj, reprezentanţi ai structurilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi veterani de război au participat, joi, în Piaţa Revoluţiei din centrul municipiului Târgu-Jiu la mai multe manifestările dedicate Zilei Eroilor.

Cu această ocazie, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor neamului şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor din municipiul Târgu-Jiu – la statuile Gheorghe Magheru, Ecaterina Teodoroiu, General Dragalina, Tudor Vladimirescu, la Mausoleele Ecaterina Teodoroiu, dar şi la Monumentele Eroilor Revoluţiei, Parc Miloşescu, Lt. Col. Dumitru Petrescu, Valentin Merişescu, Cătătalin Hăidău, precum şi la Podul Jiului.

„Într-o asemenea zi, mărturisim lumina darurilor şi virtuţilor, puterea de luptă, jertfă şi onoare. Datoria noastră morală este comemorarea eroilor în fiecare an fiind ziua în care trebuie să aprindem o lumânare pentru sufletul eroilor şi să păstrăm în inimă neştearsă amintirea lor”, a declarat Liviu Andrei, prefectul de Gorj.

Şi preşedintele CJ, Ion Călinoiu, a arătat că prin asemenea manifestări sunt omagiaţi cei care ”au pus libertatea judeţului mai presus de vieţile lor călătoare”. ”Este o datorie să nu lăsăm să treacă nicio zi mare fără a aminti numele eroilor”, a spus acesta.

La Monumentul independenţei de pe muntele Măgura, care străjuieşte oraşul Târgu Ocna, s-a desfăşurat, joi, tradiţionalul ceremonial organizat, anual, de Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc.

În această zonă a judeţului Bacău, în timpul celor două războaie mondiale, Armata Română a reuşit să înfrângă înaintarea trupelor străine ce ocupaseră România, cu preţul vieţii a mii de soldaţi şi civili.

Ceremonialul religios, depunerea de coroane de flori, alocuţiunile rostite şi defilarea Gărzii de onoare la festivitatea de comemorare, la care au luat parte veterani de război, autorităţi şi cetăţeni din localităţile de pe Valea Trotuşului, au fost întregite de oficierea unui Te-Deum la Biserica Răducanu, cea mai veche din oraş, iar în cursul serii va avea loc un spectacol muzical-literar şi folcloric.

Delegaţii Primăriei oraşului Târgu Ocna şi ai Consiliului Local, reprezentanţii instituţiilor publice locale au depus coroane de flori la toate cele şase monumente dedicate eroilor, înălţate în zona oraşului Târgu Ocna.

O festivitate de comemorare a eroilor s-a desfăşurat şi la Centrul Militar Bacău, iar la Cimitirul Central din municipiu, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor judeţene, a avut loc un ceremonial militar şi religios la Mormântul eroilor necunoscuţi.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat, joi, la tradiţionalul ceremonial de comemorare a eroilor, care a avut loc la monumentul de la Secu – Topliţa.
Programul a inclus oficierea unei slujbe religioase, de către un sobor de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, depuneri de coroane, defilarea Gărzii de onoare, un spectacol folcloric şi o serbare câmpenească, precum şi o slujbă de pomenire la mănăstirea Sfântul Ilie.

La ceremonial au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, şefi de instituţii, primari din localităţile româneşti din nordul judeţului, cadre militare, veterani de război şi locuitori din zonă.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Mircea Duşa a vorbit despre necesitatea păstrării elementului românesc şi a simbolurilor românilor din zonă, în contextul discuţiilor şi acţiunilor pentru obţinerea autonomiei teritoriale a aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

”În fiecare an revin cu mare plăcere la cea mai mare sărbătoare a românilor din Harghita, Ziua Eroilor, când îi comemorăm pe cei 771 de soldaţi români care şi-au vărsat sângele pentru realizarea României Mari. Acum, când unii agită din nou spiritele privind autonomia Ţinutului Secuiesc, cu atât mai mult este nevoie să facem ca elementul şi simbolurile românilor să nu dispară din această zonă. (…) Poate că aşa a vrut Dumnezeu ca ieri să se aprobe în Senatul României acel proiect de lege care interzice schimbarea denumirilor de străzi şi simbolurilor care poartă numele unor personalităţi ale culturii naţionale şi universale”, a afirmat Mircea Duşa.

Mausoleul de la Secu-Topliţa a fost ridicat în 1925, în memoria celor 771 de ostaşi români morţi în Primul Război Mondial, de primul patriarh al României, Miron Cristea, originar din municipiul harghitean. Pe frontispiciul monumentului, primul patriarh a scris: „Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici… Ardealul vi se închină!”.

În acest an, monumentul a fost renovat de Primăria din Topliţa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata