EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Mafia petrolului ameninţă siguranţa statului

– Noaptea sunt doar câteva puncte luminoase în depărtare. Ziua, punctele îmbracă forme neaşteptate. Un uriaş depozit se înalţă stingher în mijlocul câmpului. În jurul său, de o parte şi de alta, se întinde maidanul. Construcţia este aşezată, strategic, pe câmp, la aproape cincizeci de kilometri de Portul Constanţa, în comuna Nicolae Bălcescu. Cisterne şi tiruri de ultimă generaţie stau lângă depozit aşteptându-şi rândul. Un paznic vigilent alungă pe oricine se apropie să fotografieze locul. Reclamele lipsesc cu desăvârşire. Doar cisternele arată ce se petrece înăuntru. Este unul dintre punctele fierbinţi ale afacerilor neştiute cu petrol. Astfel de locuri alimentează constant mafia petrolului, scrie România Liberă

 

Afacerile pieţei „gri-petrol” traversează discret ţara, dintr-un judeţ în altul, până la graniţă. De multe ori trec şi mai departe. Ca să intri în lumea lor ai nevoie de recomandări. Cei care controlează afacerile din subteranele pieţei se cunosc bine între ei şi se sprijină reciproc. Punctul de la Bălcescu este unul dintre nodurile unei reţele ascunse care ne păgubeşte anual cu sume impresionante. Cisternele trec pe aici de aproape trei ani.

Firma care deţine depozitul a cumpărat lotul de teren în 2008, la o lună după ce s-a înfiinţat. Astăzi, este anchetată penal pentru că a vândut carburanţi contrafăcuţi. Doar într-un singur an pe acest câmp autorităţile suspectează că s-au pierdut peste 25 milioane de euro la buget. Presupusa pagubă ar proveni din faptul că firma cumpăra motorină, benzină şi uleiuri cu scopul declarat să fabrice produse finite, dar, în final, le vindea „la negru”.

Patronii reali ai acestor afaceri stau departe de mizeria amestecurilor din petrol, fug de hârtii şi de răspundere. Ei numără doar banii. Mulţi bani. În locul lor, tineri fără şcoală, amatori de câştiguri băneşti rapide, îşi riscă libertatea. Alteori, oameni ai străzii ajung peste noapte proprietari de companii. Sunt scutul adevăraţilor proprietari în faţa legii.

Companiile străine implicate sunt de multe ori firme fără activitate. Sunt „fantome” care produc doar facturi. La capătul firului ori nu răspunde nimeni, ori sunt cetăţeni plătiţi doar să figureze în acte drept administratori. „Fantome” sunt chiar şi patronii lor. Ei nu apar oficial în aceste firme. Se ascund în spatele unor anonimi.

Când afacerile iau amploare, banii trec graniţa şi ajung la mii de kilometri depărtare. Patronii reali îşi fac firme în paradisuri fiscale ca să-şi ascundă identitatea şi profiturile. De aici, banii îşi pierd urma. Cu ei sunt cumpărate noi cisterne, sunt înfiinţate alte companii, sunt plătiţi alţi administratori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata