EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

PNL: Guvernul a dat aviz negativ unei propuneri legislative privind reducerea numărului de parlamentari

Partidul Naţional Liberal semnalează faptul că Guvernul a mai dat o dată un aviz negativ unei propuneri legislative privind reducerea numărului de parlamentari, ceea ce arată caracterul profund demagogic al actualei Puteri, se arată într-un comunicat al PNL transmis, luni.

Potrivit comunicatului, PNL susţine că, în fapt, Puterea nu doreşte cu adevărat reducerea numărului de parlamentari – ceea ce s-ar putea face prin lege, şi nu neapărat prin modificarea Constituţiei, ci doar crearea unei teme de propagandă politică, de natură să distragă atenţia de la bilanţul catastrofal al guvernării.

În data de 22 octombrie 2009, deputatul liberal Eugen Nicolăescu, a depus la Camera Deputaţilor propunerea legislativă pentru modificarea articolului 5 din Titlul I al Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali.

Textul propunerii legislative viza mărirea normei de reprezentare a senatorilor şi deputaţilor, ceea ce ar fi determinat diminuarea numărului de parlamentari.
Potrivit proiectului PNL, norma de reprezentare a unui deputat creşte de la 70.000 de locuitori la 110.000 de locuitori şi norma de reprezentare pentru senatori creşte de la 160.000 de locuitori la 221.000 de locuitori.

Prin această măsură, numărul deputaţilor va fi de 217, inclusiv reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, aşa cum sunt prevăzuţi astăzi în Parlament, iar cel al senatorilor va fi de 99, rezultând un total de 316 parlamentari.

În expunerea de motive, PNL arată că prin această propunere legislativă se aduc îmbunătăţiri reale ale sistemului parlamentar. Astfel, susţine PNL, creşte calitatea activităţii în comisiile de specialitate prin dezbateri mai detaliate, profesioniste, eliminând politicianismul, demagogia şi populismul, se îmbunătăţeşte prezenţa şi responsabilitatea parlamentarilor în raport cu procesul legislativ, se pot asigura condiţii mai bune pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii parlamentarilor în teritoriu, inclusiv prin reducerea cheltuielilor la birourile parlamentare şi la nivelul celor două Camere ale Parlamentului.

Mai mult, se menţine sistemul bicameral, aşa cum este definit de Constituţia României, garanţie a îndeplinirii corecte de atribuţiilor legislative şi a legiferării în dublă lectură.

De asemenea, prin această propunere legislativă se urmăreşte şi o responsabilizare crescută a parlamentarilor în faţa cetăţenilor, ea venind în completarea prevederilor privind alegerea prin vot uninominal al senatorilor şi deputaţilor.

Potrivit PNL, Guvernul a avizat negativ acest proiect de lege, „ceea ce arată limpede că nu exista voinţa pentru un demers real de reducere a numărului de parlamentari”.
În punctul de vedere al Guvernului se arată că, referitor la propunerea legislativă prin care se propune mărirea normei de reprezentare a unui deputat de la 70.000 la 110.000 de locuitori, iar cea a unui senator de la 160.000 la 221.000 de locuitori, există o măsură similară cu cea propusă prin această iniţiativă legislativă, concretizată prin organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 22 noiembrie 2009, acesta fiind declarat valabil. La referendumul menţionat prezenţa declarată conform datelor Biroului Electoral Central a fost de aproximativ 50,91%.

În documentul Executivului se mai arată că Autoritatea Electorală Permanentă actualizează anual delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale, numai în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi după fiecare recensământ al populaţiei, cu cel puţin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen.

Guvernul arată că, având în vedere că modificarea normei de reprezentare pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat presupune o nouă delimitare şi numerotare a colegiilor uninominale, consideră că ar fi fost necesară modificarea corespunzătoare a art. 12 din Legea nr. 35/2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata